Nikšićanin filozofiju i logiku zamijenio turizmom

miljan
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.02.2018. u 15:16

Profesor filosofije i logike po zanimanju, profesionalno turistički vodič Nikšićanin Miljan Mijušković osam godina gradi svoj životnu put vodeći turiste na razne destinacije.

Godinama je aktivan uglavnom van Nikšića, ali sa ozbiljnom idejom da posjetiocima prikaže sve ljepote i znamenitosti svog rodnog grada koji je, kaže, sve manje usputna stanica posjetiocima, a sve više destinacija. 

 “Imam veliku ambiciju da promovišem i prezentujem svoj grad strancima. Uvidio sam da ih je sve više u Nikšiću. Neki dolaze zbog sjajnih festivala koji su postali zaštitni znak Nikšića. Neki su tu zbog rekreacije i prirode, drugi radi vjerskih potreba, ili jednostavno su u prolazu pa odluče da ostanu koji dan duže“, objašnjava Miljan.

Stranci su, dodaje, uglavnom upućeni prilkom dolaska u grad i već imaju sliku ta očekuju od Nikšića. Njegovo je ipak da im organizuje što zanimljivije rute.

“Obično imam dvije rute u ponudi. Prva je pješačka tura koja obuhvata jezgro grada, trg, Sabornu crkvu, dvorac Kralja Nikole, Lapidarium – srednjevjekovne stećke i Bedem. Druga tura je sa minibusom i dodatno uključuje Carev Most, Most na moštanici, Trebjesu, Vučje, jezera“, nastavlja Miljan.

Nikšić u perspektivi vidi kao cjelogodišnju turističku destinaciju.

“Pored ljetnjeg kupalačkog turizma na jezerima i drugih izletišta, tu je i Ski centar Vučje sa zimskom ponudom. Potrebno je valorizovati kulturno- istorijske znamenitosti grada. Takođe imamo veliki sportski potencijal za biciklizam, pecanje, planinarenje. Zatim je tu i vjerski turizam. Pored Saborne crkve i pomenutog Ostroga, na dvadeset minuta od grada nalazi se manastir Župa, malo dalje Pivski manastir, Kosijerevo“, navodi on.

Ipak smatra da su festivali, za sada, žila kucavica i nosilac turističkog života u Nikšiću.

“Lake fest, Bedem fest, Guitar art, Festival glumca, a i dva nova Boem fest i festival uličnih svirača zaista su uradili najviše u novom brendiranju grada! To je dobro i oni se ne smiju ugasiti! Fali nam još festival piva, koji bi trebalo naravno pivara da pokrene, i u sklopu njega da se služi besplatno pivo i promovišu domaći proizvodi naših preduzetnika“, predlaže Miljan.

Miljan ima i svoju Facebook stranicu „Turistička putovanja – Nikšić“  zahvaljujući kojoj promoviše svoje turističke ture i svoj rodni grad.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.