Nikšićanin Igor Perunović uživa u otkrivanju svemira

image-0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.04.2019. u 08:06

Svi smo se bar po jednom pitali kako je tamo gore, kako je nastao taj svemir, koliko su udaljene zvijezde i da li ih zaista možemo „ skinuti sa neba“  kao što tvrdimo da bi uradii za svoje najmilije. Tridesetogodišnjak Igor Perunović iz Nikšića imao je ista ova pitanja još kao dječak, ali nije se zadržao samo na radoznalosti. 

Velika ljubav prema svemiru navela ga je da saznaje više, da istražuje i posmatra.

„Zanimanje za astronomiju je počelo još od osnovne škole. Sjećam se predmeta ‘Poznavanje prirode’ iz kojeg se učilo o planetama i svemiru koji nas okružuje. Tu je pisalo da postoji devet planeta zajedno sa našom planetom i da se pet mogu vidjeti golim okom. Mene je odmah zanimalo kako one izgledaju  kakvi su to svjetovi, gdje se oni nalaze na nebu. Zanimalo me je zašto Mjesec nekad možemo da vidimo tokom noći, a nekad ne. Od čega su zvijezde, kako izgledaju kroz teleskop. Od tada pa do danas astronomija ne prestaje da me zanima, ona je postala moj hobi u kojem uživam“, kaže Perunović.

Veliki broj pročitanih knjiga, članaka i tekstova nijesu zadovoljili radoznalost. Nakon završene srednje škole koja nema dodirnih tačaka sa astronomijom i prvog zaposlenja u opštinskom Sekretarijatu za saobraćaj, Perunović se odlučio da kupi i prvi teleskop i da sve ono o čemu je čitao, gledao na slikama, vidi uz pomoć savremenih instrumenata.

„Odvojio sam novac od plate i kupio sebi teleskop. Bio sam baš zadovoljan jer sam konačno dobio priliku da sve ono što sam znao da postoji i da vidim. Pomoću njega uspio sam dobro da sagledam Mjesec koji je Zemlji najbliže nebesko tijelo, sa svim svojim kraterima, nizijama, planinama. Osjećaj je bio neopisiv. Polako sam prepoznavao Saturnove prstenove, Jupiterove mjesece, pojave u Jupiterovoj atmosferi – pojaseve raznih boja koji su paralelni sa Ekvatorom, faze Venere“, kaže Perunović.

SVAKI PUT NOVI IZAZOV

Počeci posmatranja neba su bili uzbudljivi, ali i zahtjevni jer je, kako kaže ljubitelj astronomije iz Nikšića, bilo neophodno naučiti orjentaciju na nebeskoj sferi, naučiti gdje se nalaze poznata sazviježđa i kojem pripadaju sjajnije zvijezde, ali i kako upravljati teleskopom.

„Malo po malo otkrivao sam sve što mi je bilo neophodno da se snalazim. Kada sam to naučio, mogao sam da biram koji nebeski objekat da posmatram i istržujem njegove detalje. Ja prosto uživam u tome. Svako posmatranje je posebno, drugačije i izazov. Ne mogu da odvojim šta najviše volim da posmatram. Neko voli Mjesec, neko zvijezde, planete, a meni je čitav svemir interesantan. Sve me to zanima, pokušavam da saznam više, da vidim više i sve mi je to podjednako privlačno“, objašnjava Perunović.

Iako uživa u posmatranju svemira, Igor kaže da je od svih planeta najljepša Zemlja i da je privilegija za čovječanstvo da živi na najuslovnijoj planeti Sunčevog sistema.

„Mnogo je lijepo kada znate kakve su pojave u svemiru i kada sve to možete da posmatrate sa Zemlje. Mjesec je blizu nas, a na njemu nema ni atmosfere, ni vazduha, ni vode… Kada znate kakvi su tamo uslovi, shvatite koliko je lijepo živjeti na Zemlji“, kaže Perunović koji dodaje da mu je dovoljno da posmatra svemir i da nikada nije pretjerano razmišljao da postane astronaut.

OSNIVA KLUB

Ljubav prema astronomiji i svemu što može da se vidi uz pomoć teleksopa Perunović je prvo prenio na svoju porodicu, a onda je odlučio i da ode korak dalje.

„Dugo nijesam mogao da nađem još nekoga iz Crne Gore ko se amaterski ili profesionalno bavi astronomijom. Nijesu postojala astronomska društva gdje bih sa nekim mogao podijeliti mišljenje i iskustva. U susjednim zemljama su postojala asronomska društva, a kod nas nijesu. Tako sam 2013. godine došao na ideju da osnujem organizaciju koja bi okupljala ljude koje zanima astronomija i žele njome da se bave. I u tome sam istrajao i osnovao klub koji sada broji oko 20 članova, ljubitelja astronomije“, kaže Perunović.

Zahvaljujući konkursu za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću, klub je uspio da dobije novac za kupovinu većeg teleksopa i dvogleda, koji uz prvi Igorev teleksop čine svu opremu kluba. Nakon nabavke neophonih instrumenata za posmatranje, Perunović je odlučio da klub organizuje javna posmatranja neba za građane i djecu u osnovnim i srednjim školama.

„Želio sam na taj način da promovišem astronomiju koja je kod nas bila zapostavljena. Do sada smo imali posmatranje na gradskom trgu u Nikšiću, u pet osnovih škola. Organizovali smo i posmatranje u Plužinama, Žabljaku, Mojkovcu i Rožajama. U okviru Dana nauke uspjeli smo i da organizujemo posmatranja u Podgorici i Danilovgradu. Reakcije posmatrača su bile odlične, vladalo je veliko interesovanje odraslih, a najviše djece koja imaju i najviše pitanja o planetama, zvijezdama i svemiru“, istakao je Perunović.

Najbolji period za posmatranje neba je od maja do septembra, kad je vedro i lijepo vrijeme, pa Perunović kaže da će uskoro početi i nove akcije javnog posmatranja svemira i pored teškoća sa kojima se suočavaju u funkcionisanju kluba.

„Mi smo klub koji nema članarinu, a samim tim nemamo ni svoje prostorije za rad. Zahvaljujući ljudima iz Saveza radio amatera Crne Gore, kada nam je neophodno, koristimo njihove prostorije. Nadamo se da će nadležni imati malo više sluha za nas i da će nam pomoći da ovu našu priču podignemo na veći nivo, da dobijemo prostor za rad gdje će moći da se okupljaju ljubitelji nauke svih generacija. Mogli bi da organizujemo radionice za djecu. Namjera nam je da što više mladih ljudi i djece upoznajemo sa ovim našim hobijem jer je astronomija zaista lijepa nauka i pruža pravo uživanje u otkrivanju svemira. Nadamo se da će ubuduće biti mnogo više ljubitelja astronomije kod nas“, kaže Perunović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.