Nikšićki ekolozi obilježavaju tri decenije postojanja

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 18.01.2023. u 12:26
Jedna od najstarijih nevladinih organizacija (NVO), ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) obilježava tri decenije postojanja i aktivnog djelovanja.

Sve ove godine, nikšićki ekolozi su se trudili da djelovanjem doprinesu da stanje u oblasti životne sredine bude bolje, ali i da pokušaju mijenjati svijest i loše navike građana.

Prema riječima Miodraga Karadžića, predsjednika DMEN-a, do sada su realizovali oko stotinu projekata, a organizacija broji 671 člana.

“Misija Društva mladih ekologa se zasniva na zaštiti i unapređenju životne sredine i prirodnih resursa u pravcu dostizanja ciljeva održivog razvoja kroz uključivanje i saradnju sa svim činiocima društva. Naša vizija je Crna Gora – ekološki i socijalno održivo društvo na lokalnom i globalnom nivou u kojem građani i građanke kroz učešće i saradnju čuvaju prirodu i životnu sredinu, te postižu visok kvalitet života”, kazao je Karadžić.

Podsjetio je da je organizacija, 18. januara 1993. godine, formirana na inicijativu nikšićkih studenata i srednjoškolaca i da su bili preteča današnjim nevladinim organizacijama.

“Temeljni ciljevi Društva mladih ekologa Nikšić su zaštita i očuvanje biodiverziteta, prirodnih resursa i usluga, sprečavanje njihove devastacije i zagađenja uz zagovaranje održivog upravljanja, promocija održivog razvoja i unapređenje kvaliteta života građana, učešće u kreiranju, sprovođenju i praćenju javnih politika u oblasti životne sredine”, istakao je Karadžić.

Kroz organizaciju je prošao veliki broj aktivista, a svi su imali isti cilj – ekološku Crnu Goru, kako to u Ustavu i piše.

 

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci