Nikšićki komunisti položili cvijeće na grob Ljuba Čupića

komunisti_grob1
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 04.07.2017. u 11:19

Povodom 4. jula, Dana borca, nikšićki komunisti položili su cvijeće na grob Čedomira Ljuba Čupića i evocirali uspomene na dan kada je 1941. godine na sjednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Beogradu donesena odluka o podizanju oružanog ustanka.

Predsjednik nikšićkog komiteta JKP CG Radislav Stanišić kazao je da su borci koji su položili živote za slobodu „prožeti čojstvom i rodoljubljem“ vjerovali u ideje za koje su se borili.

„Žalosno je što danas moramo konstatovati da ne postoji ništa od onoga zašta su se borili sinovi i kćeri jugoslovenskih naroda i položili živote, a to je Jugoslavija, bratstvo i jedinstvo, sloboda, socijalizam i vlast radničke klase“, kazao je Stanišić.

Kako je istakao, Narodnooslobodilačka borba stvorila je mnoge heroje, a jedan od njih je i Ljubo Čupić koji je stijeljan 9. maja 1942.godine, ispod Petrove glavice u Nikšiću.

„Prezirući ljudsko ništavilo on je svojim bićem, kako na sudu tako i na gubilištu, svjedočio jednu veliku istinu da jedino čovjek koji je slobodan zaslužuje da se zove tim imenom. U njegovom prkosnom osmijehu sabrana je sva naša istorija, borba pokoljenja koji su plaćali krvavu cijenu za zlatnu slobodu“, kazao je Stanišić i dodao da je Čupićev osmijeh postao simbol otpora.

Kuća u Beogradu, u kojoj je donesena odluka o podizanju ustanka, kasnije je pretvorena u Muzej „4. jul“. 

Dan borca, koji je često nazivan i „praznikom ustanka naroda Jugoslavije“, za državni praznik proglašen je 26. aprila 1956.godine. Proslavljao se u čitavoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, da bi nakon njenog raspada postao državni praznik Savezne republike Jugoslavije. Kasnije se obilježavao samo u Srbiji, do 2001.godine, kada je i tamo ukinut odlukom Vlade. 

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.