Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki studenti uglavnom zadovoljni, aktivizam može biti veći

ucg.me
 • Autor onogost.me
 • 04.04.2024. u 21:35
Obilježen je Dan studenata. Nikšićki visokoškolci kažu da se prava studenata uglavnom poštuju, ali i da njihov aktivizam može biti na većem nivou

Nakon prošlogodišnjih protesta, kada su tražili bolje uslove u studentskom domu i menzi, visokoškolci u Nikšiću u 2024. Dan studenata dočekuju uglavnom zadovoljni. Takođe, smatraju da je studentski aktivizam na dobrom nivou.

“Uvijek treba da smo što bolji i da se nadograđujemo, tako da studentski aktivizam radi na tome”, kaže jedan od anketiranih.

“Ja sam zadovoljan. Studenti, moje kolegu su dosta aktivni po pitanju svih problema. Ažurni su da se aktiviraju i pobune i traži šta treba. Mislim i da osoblje fakulteta čuje i da reaguje na naše potrebe”, odgovor je drugog studenta.

“Mislim da aktivnost studenata treba da bude veća, nisam baš zadovoljan kada su u pitanju društvena pitanja i borba za njihova prava”, smatra treći anketirani.

Prava studenata se poštuju, ističe povjerenik studenata Filološkog fakulteta Bogdan Lazarević. Ipak, kaže, njihve primjedbe odnose se većinom na organizovanje popravnih ispita i kolokvijuma.

“Uslovljavanje studenata sa predispitnim poenima što ne bi smjelo da se dešava, već svaki student mora i treba da ima pravo da izađe bez obzira na broj predispitnih poena. Takođe, tu mogu da pomenem situacije u studentskim domovima. S vremena na vrijeme stigne primjedba i na kvalitet hrane ili smještaj”, kaže Lazarević.

Lazarević poručuje da i dalje postoji, doduše ne u velikoj mjeri, buntovnički duh kod studenata.

“Studenti su velika snaga i smatram ukoliko se bore i ukoliko su složni mogu da ostvare sve”, kaže on.

Dan studenata, 4. april, obilježava se u znak sjećanja na demonstracije, organizovane 1936. godine kada je izražavajući bunt sa svojim kolegama zbog neprihvatljivih univerzitetskih propisa, stradao Žarko Marinović, student prava.

Izvor: TVCG/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci