Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nove mjere: Zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom

gal
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.02.2021. u 14:17

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje saopštili su nove mjere, koje je donijela Komisija za borbu protiv korona virusa. 

Novim mjerama u borbi za suzbijanje koronavirusa, zabrana kretanja biće od 21 do pet ujutru, zabranjuje se međugradski saobraćaj od petka u 21 do ponedjeljka u pet sati ujutro.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se radno vrijeme privrednih društva i preduzetnika koji obavljaju neesencijalne usluge na teritoriji Crne Gore ograničava od 7h do 18h. Tu spadaju tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički saloni, teretane, kafići, kladionice, restorani...

Privredna društva i preduzetnici sa esecnijalnim djelatnostima rade kao do sada.

Za ulazak u Crnu Goru negativan PCR test ne stariji od 72 sata osim za dolaske iz  Velike Britanije i Sjeverne Irske od sad će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Juznoafricku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irske, Belgiju, Dansku, Češku.

Broj oboljelih, je, prema njegovim riječima, opredijelio da se uvedu posebne mjere u opštinama Budva i Tivat.

U ove dvije opštine zabranjena su javna skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri),  zabranjuje se rad i vaspitno obrazovnim ustanovama i da se nastava organizuje na daljinu. Zabranjene su i sve sportske manisfestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima. Mjere se ne odnose na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranju.

Galić je preporučio građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala da će nove mjere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene i primjenjene u drugim opštinama i prije isteka tog roka.

"Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera svaka druga opština u državi koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegal do 2.000 ili više i u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera. U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija", pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se muzika u ugostiteljskim objektima neće moći puštati u ugostiteljskim objektima.

Posljednja dva mjeseca intenzivno rade, kako je kazala, na nabavci kvalitetnih i sigurnih vakcina.

"Što se tiče bilateralnih odnosa sa proizvođačima, uradili smo, kao zemlja i Vlada, sve što je do nas. U iščekivanju smo dolaska ruske vakcine, i to sada ne zavisi od nas, već od države Rusije i Sputnjik V, koje će najvjerovatnije prve stići u Crnu Goru. Tačan datum vam ne mogu reći, imam informaciju da ćemo dan ili dva prije nego vakcine krenu u Crnu Goru dobiti obavještenje", saopštila je Borovinić Bojović.

Što se tiče Fajzer vakcina, ona je istakla da je takođe urađeno sve što je bilo u mogućnosti Crne Gore.

"Bilateralni odnosi sa Fajzerom su u finalnoj fazi, ali dolazak ne zavisi od nas, već kojim će tempom oni isporučivati vakcine, ne samo nema, nego i regionu", navela je ona dodajući da vakcine dolaze etapno.

 Kako je kazala, ako čujete da su negdje u regionu došle vakcine, to podrazumijeva da je to dogovoreno još u junu.

"Pitanje zašto vakcine još nijesu stigle u Crnu Goru primarno je trebalo uputiti prethodnoj Vladi", poručila je ona.

Borovinić Bojović je kazala i da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 odsto, i da je to jedan od glavnih razloga zbog koga su uvedene restriktivnije mjere.Kadrovski kapaciteti u medicinskim ustanovama su ograničeni i to se, kako je navela, ne može promijeniti preko noći.

"Svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem novih medicinskih sestara i doktora u opštinama gdje to bude potrebno", kazala je ministarka.

Borovinić Bojović je ponovila da mjere neće dati rezultate ukoliko se ne uvažavaju i poštuju.

"Mjere su preduslov kontrole bolesti i jedini siguran način da se transmisija smanji", poručila je ona.

Galić je kazao da 22. novembar 2020. broj oboljelih bio 11.608, a da je danas "nešto više od 8.000", ali da ih te brojke ne zadovoljavaju.

"Prosječan broj novooboljelih na nedjeljnom nivou u prethodnih šest sedmica - nakon Nove godine i Božića imali pad u obolijevanju, ali iz različitih faktora vidi se rast u broju novooboljelih na dnevnom nivou", rekao je Galić.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.