Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Novi sajt Zaštitnika, prilagođen djeci i OSI

5302559_2009941_ls
ombudsman.co.me
  • Autor onogost.me
  • 27.02.2021. u 14:17

Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

Glavnu novinu, kako je saopšteno, predstavljaju podsajtovi za svaku pojedinačnu oblast rada Zaštitnika - Javna uprava i pravosuđe; Zaštita od zlostavljanja, bezbjednost i NPM; Prava djeteta mladih i socijalne zaštite; Zaštita od diskriminacije, ranjivih grupa i rodne ravnopravnosti.

Prema riječima zaštitnika Siniše Bjekovića, povećanje broja predmeta, datih mišljenja i drugih brojnih aktivnosti iz širokog mandata institucije u prethodnih nekoliko godina, odrazilo se na opseg informacija koje je potrebno adekvatno predstaviti javnosti.

“Bila nam je potrebna nova organizacija sajta, koja obezbjeđuje lakše snalaženje posjetiocima i daje mogućnost da odabirom određenog podsajta dobiju objedinjene informacije koje se tiču samo konkretne oblasti rada Zaštitnika”, kazao je on.

Na adresi www.ombudsman.co.me, kako se navodi u saopštenju, detaljnije, preglednije i sistematičnije dat je pregled vijesti, mišljenja i drugih akata Zaštitnika, domaćih i međunarodnih propisa, koji se vezuju za rad pojedinačnih sektora.

"Na glavnoj stranici postavljen je i elektronski obrazac koji omogućava podnošenje pritužbe stranaka putem sajta. Takođe, značajnu novinu predstavlja i to što je sajt prilagođen osobama sa invaliditetom (posebnim čitačima koje oni koriste, sa mogućnošću korišćenja kontrasta slike i uveličavanja teksta ). Nov sadržaj je i interaktivna mapa pristupačnosti objekata, prilagođena u saradnji sa Udruženjem paraplegičara Podgorica."

Najveće izmjene, dodaju, vidljive su u okviru podsajta namijenjenog pravima djeteta kojim se unapređuje pristup institucije Ombudsmana djeci i mladima, čije izmjene su podržane u okviru sveobuhvatne inicijative "Jednak pristup djece pravdi" koja se implementira u Crnoj Gori uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.

“Promijenjene okolnosti izazvane pandemijom i uvođenje privremenih mjera kojima su zatvorene obrazovne ustanove i ustanovljeno online obrazovanje “na daljinu”, kao i značajno smanjeni društveni kontakti, ukazali su nam na potrebu Ombudsmana da bude bliži i pristupačniji djeci u online svijetu”, naveo je Bjeković.

Zato je, kako se ističe, posebna pažnja u izmjeni sajta posvećena pravima djeteta, te će taj odjeljak ubuduće svojim dizajnom i načinom informisanja biti dostupniji mlađoj populaciji, i daće im mogućnost da se na jednostaviji način obrate instituciji Ombudsmana u slučaju kršenja svojih prava. Osim unaprijeđenih dosadašnjih sadržaja, novine predstavljaju odjeljci Blog; Glas djeteta; Hrabro sanduče; Zlatni savjetnici; Video igrica i Video materijali.

"Kroz ove forme, djeci i mladima omogućili smo da u slobodnoj i kreativnoj formi iskažu svoje mišljenje i stavove o određenim temama koje ih se direktno tiču, a čime će istovremeno biti unaprijeđena povezanost Ombudsmana sa različitim dječijim organizacijama (Mreža Zlatnih savjetnika, Unija srednjoškolaca, učenički parlamenti, Unicefovi reporteri i druge organizacije djece)", dodaje se u saopštenju.

Hrabro sanduče brz je i efikasan način prijavljivanja zloupotreba djece putem interneta, a ta platforma direktno je povezana sa Vladinim tijelom CIRT, namjenjenom upravo zaštiti djece od svih štetnih sadržaja putem interneta.

"Uvođenjem igrice o pravima djeteta, u formatu koji je djeci blizak, zabavan i prijemčiv, višestruko bi ih mogli zainteresovati da istraže svoja prava i mogućnosti ostvarivanja. Ona upućuje na različite Vladine, pravosudne i organe lokalne samouprave kao i međunarodne i NVO koje djeluju u Crnoj Gori, a bave se pravima djeteta", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.