Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Novi slučajevi goveda oboljelih od bolesti kvrgave kože

krava1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 27.07.2016. u 08:39

Specijalistička veterinarska labaratorija juče je potvrdila još pet slučajeva bolesti kvrgave kože goveda. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dva su zabilježena na teritoriji opštine Bijelo Polje, dva na teritoriji opštine Mojkovac, jedno na teritoriji opštine Berane. Prethodnih dana potvrđena su dva slučaja, u Gusinju i Bijelom Polju.

”Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zajedno sa veterinarskim ispektorima, Specijalističkom veterinarskom labaratorijom i veterinarima na terenu sprovodi sve mjere koje su propisane zakonom. Svih sedam oboljelih goveda su ili će biti usmrćena i neškodljivo uklonjena, izvršiće se dezinfekcija zaraženih gazdinastava i preduzeti sve druge zakonom propisane mjere. Dodatno, utvrđene su granice zaraženih i ugroženih područja na kojima se takođe sprovode propisane mjere”, navode iz tog ministarstva.

Juče je veterinarskim ambulantama distribuiran Informativni letak. Veterinarske ambulante će letke dostavljati držaocima goveda na terenu.

”Do kraja sedmice očekuje se isporuka 25.000 doza vakcina koje su donacija Evropske komisije. Tim vakcinama će se, prema usvojenom Programu vakcinacije, prvo vakcinisati goveda u zaraženim i ugroženim područjima, a nakon toga u pograničnim područjima prema Srbiji, Kosovu i Albaniji”, najavljeno je.

Dodaje se da će nakon nabavke nedostajućih 70.000 vakcina, vakcinisaće se sva preostala goveda u Crnoj Gori.

Iz ministarstva apeluju na držaoce životinja da se pridržavaju uputstava veterinara i da odmah prijave sumnju na bolest goveda nadležnoj veterinarskoj ambulanti. 

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedm, a potom i eko- parka Blace.
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.
Nije novost da u Nikšiću fali pedijatara. Novost nije ni da se fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera maltene raspada, da je inventar dotrajao, da sobe u kojima borave najmlađi pacijenti vlaže, da su kupatila u izuzetno lošem stanju. Nije novost ni da najmlađi pacijenti decenijama čekaju bolje uslove i da su, izgleda, svi važniji od njih.