Novi slučajevi goveda oboljelih od bolesti kvrgave kože

krava1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 27.07.2016. u 08:39

Specijalistička veterinarska labaratorija juče je potvrdila još pet slučajeva bolesti kvrgave kože goveda. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dva su zabilježena na teritoriji opštine Bijelo Polje, dva na teritoriji opštine Mojkovac, jedno na teritoriji opštine Berane. Prethodnih dana potvrđena su dva slučaja, u Gusinju i Bijelom Polju.

”Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zajedno sa veterinarskim ispektorima, Specijalističkom veterinarskom labaratorijom i veterinarima na terenu sprovodi sve mjere koje su propisane zakonom. Svih sedam oboljelih goveda su ili će biti usmrćena i neškodljivo uklonjena, izvršiće se dezinfekcija zaraženih gazdinastava i preduzeti sve druge zakonom propisane mjere. Dodatno, utvrđene su granice zaraženih i ugroženih područja na kojima se takođe sprovode propisane mjere”, navode iz tog ministarstva.

Juče je veterinarskim ambulantama distribuiran Informativni letak. Veterinarske ambulante će letke dostavljati držaocima goveda na terenu.

”Do kraja sedmice očekuje se isporuka 25.000 doza vakcina koje su donacija Evropske komisije. Tim vakcinama će se, prema usvojenom Programu vakcinacije, prvo vakcinisati goveda u zaraženim i ugroženim područjima, a nakon toga u pograničnim područjima prema Srbiji, Kosovu i Albaniji”, najavljeno je.

Dodaje se da će nakon nabavke nedostajućih 70.000 vakcina, vakcinisaće se sva preostala goveda u Crnoj Gori.

Iz ministarstva apeluju na držaoce životinja da se pridržavaju uputstava veterinara i da odmah prijave sumnju na bolest goveda nadležnoj veterinarskoj ambulanti. 

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Povodom informacija koje su se jutros pojavile na društvenim mrežama da u studentskom domu hotela „Onogošt“ već dva dana ne radi grijanje, menadžment je saopštio da je kvar otklonjen sinoć u kasnim večernjim satima i da je u to vrijeme pušteno grijanje.