Novih 120 sadnica za još zeleniju Park šumu Trebjesa

Pivara “Trebjesa”
 • Autor onogost.me
 • 23.09.2023. u 13:47
Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.

Ovo je jedna u nizu ekoloških i humanitarnih akcija koju zaposleni u Pivari organizuju tradicionalno u septembru – mjesecu posvećenom društveno odgovornom poslovanju.

Kroz dosadašnju dugogodišnju saradnju kompanije i udruženja, u okviru Park šume, zasađeno je ukupno preko 1.600 sadnica.

„Spojio nas je zajednički cilj čiji rezultati su vidljivi jer je omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju stanovnika Nikšića iz godine u godinu sve zelenije. Svaka sadnica koju smo posadili predstavlja našu predanost očuvanju biodiverziteta, čistog vazduha i prijatnog okruženja za zajednicu u kojoj živimo. Zasadivši novih 120 sadnica, pokazali smo da briga o prirodi nije individualna odgovornost, već zajednička misija za buduće generacije“, kazala je Natalija Đordan, menadžer korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“.

Prema riječima Ane Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka“ Trebjesa ima posebnu vrijednost za građane Nikšića, pa brojnim akcijama pažnju usmjeravaju na očuvanje zelenih površina i pošumljavanje.

„Pored pošumljavanja, naše udruženje na volonterskoj osnovi uređuje staze za rekreaciju, pješačenje i planinski biciklizam u okviru parka Trebjesa. Organizovali smo i više ekoloških akcija uklanjanja manjih nelegalnih deponija otpada u podnožju Trebjese i ovu priliku koristimo da zamolimo korisnike staza da poštuju prirodu, ekološki se dodatno osvijeste i da otpad ne bacaju na zelene površine već na mjestima predviđenim za to“, poručila je Petrović Njegoš.

Današnju akciju podržali su i Fondacija Petrović Njegoš, Turistička organizacija Nikšić i Tehnopolis.

Park šuma Trebjesa je krajem 2000. godine stavljena pod zaštitu kao Posebni prirodni predio zbog svojih prirodnih karakteristika, velikog naučnog značaja, estetske, pejzažne, kulturno istorijske i sportsko rekreativne vrijednosti. Prema dosadašnjim istraživanjima, na njenom prostoru utvrđeno je postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci