Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

NVO “Zagrad Montenegro”: Riješiti probleme sa vodosnabdijevanjem u Zagradu

zagrad_montenegro
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2016. u 07:40

Nevladina organizacija “Zagrad Montenegro” obratila se Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, ministru Budumiru Mugoši, kao i drugim, kako navode, relevantnim institucijama, kako bi se trajno regulisalo uredno vodosanabdijevanje sela Zagrad.

Kako navodi Ivan Đurović, izvršni direktor te NVO, u župskom selu Zagrad tokom 2002. godine izgrađena je vodovodna mreža čija su izvorišta na području visoravni Lukavica, Mijatov izvor, Arapov izvor i Knežev izvor. Međutim, on tvrdi da je svih ovih godina evidentna nefunkcionalnost vodovoda i nedovoljna količina vode. 

„Samim tim, većina mještana naselja Zagrad je uskraćena za potrebe domaćinstava da koriste vodu. Zbog tehničke neispravnosti vodovodne mreže što prouzrokuje nedovoljnu količinu vode, mještani su prinuđeni iz opravdanih razloga samooragnizovano, na improvizovan način  da održavanju mrežu i otklanjaju kvarove, što zbog nedovoljne stručnosti dodatno utiče na nefunkcionalnost mreže“, ističe Đurović.

Dodaje i da je na aktuelnu vodovodnu mrežu priključeno oko 150 domaćinstava, kao i da do sada nijesu ugrađeni vodovodni satovi za potrošnju, pa se stoga voda koristi nenamjenski.

„Više puta su mještani Zagrada pokušavali samooraganizovano da riješe problem urednog snabijevanaja, ali bez trajnog racionalnog rješenja. Zbog navedenih razloga neophodno je sistemsko institucionalno djelovanje, što do sada nije bio slučaj“, zaključuje on zbog čega su i  pokrenuli inicijativu da se trajno rješi problem u skladu sa održivim pricimpima.

„Od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore zatražena su sva dokumenta. Ko je vlasnik, pod čijim je ingerencijama aktuelna vodovodna mreža, kao i šta je preduzeto u prethodnom periodu povodom sistemskog rješavanja vodosnabdijevanja naselja Zagrad kada su u pitanju rekonstrukcija, ugradnja satova, vlasništvo nad vodovodnom mrežom – ukoliko ne postoji“, naglašava Đurović i dodaje da će na bazi tražene dokumetnacije pokrenuti dalji postupk trajnog sistemskog vodosnabdijevanja, za šta očekuju podršku državnih institucija.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci