NVO ”Zagrad Montenegro”: Zaštititi srednjevjekovni stećak u Zagradu

zagrad11
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 22.02.2016. u 11:01

Nevladina organizacije (NVO) "Zagrad Montenegro" podnijela je inicijativu Ministarstvu kulture kojom traži zaštitu kulturno-istorijskog spomenika iz srednjeg vijeka, u narodu poznatog kao Nikšina ploča.

Ovaj spomenik nalazi se u župskom selu Zagrad i u obliku je stećka, a smatra se da je star preko 500 godina. 

Kako predlažu iz NVO ”Zagrad Montenegro”, stećak treba izdići i postaviti na adekvatnu podlogu, s obzirom da se nalazi na zemlji.

”Stručnjaci iz te oblasti zaključili su da zbog zemljine vlage može doći do naprslina i uništenja, stoga je neophodno stećak izdići i postaviti na adekvatnu podlogu i time izbjeći trajna oštećenja. Takođe, stećak je vizuelno, odnosno fizički, neprimjereno postavljne, što degradira pozitivan odnos brojnih turista, slučajnih prolaznika i namjernika. Još jedan problem je što spomenik nema obilježje tj. naziv”, navode iz NVO.

U saopštenju se dodaje da se ovaj stećak vezuje sa Nikšu, osnivača plemena Nikšići, po kome grad nosi ime.

“Prema narodnom predanju, dostupnoj literaturi i monografijama, stećak se vezuje za Nikšu osnivača plemena Nikšići, po kome grad Nikšić nosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše utemeljen je u kulturno-istorijskom biću većine stanovnika Župe, kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana). Međutim, do sada nije postajala adekvatna inicijativa prema institucijama da se aktuelini spomenik zaštiti, privede namjeni, promoviše kako bi širi auditorium bio upoznat sa njegovim značajem, kulturno-istorijskom vrijednošću ne samo za područje Župe već i Nikšića”, navodi se u saopštenju NVO.

Iz ove NVO izrazili su očekivanje da će u narednom periodu početi konkretne aktivnosti i saradnja sa Direktoratom za kulturnu baštinu, kako bi se preduzele zakonske mjere u cilju zaštite ovog srednjevjekovnog spomenika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete.
Država Crna Gora - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.