NVO ”Zagrad Montenegro”: Zaštititi srednjevjekovni stećak u Zagradu

zagrad11
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 22.02.2016. u 11:01

Nevladina organizacije (NVO) "Zagrad Montenegro" podnijela je inicijativu Ministarstvu kulture kojom traži zaštitu kulturno-istorijskog spomenika iz srednjeg vijeka, u narodu poznatog kao Nikšina ploča.

Ovaj spomenik nalazi se u župskom selu Zagrad i u obliku je stećka, a smatra se da je star preko 500 godina. 

Kako predlažu iz NVO ”Zagrad Montenegro”, stećak treba izdići i postaviti na adekvatnu podlogu, s obzirom da se nalazi na zemlji.

”Stručnjaci iz te oblasti zaključili su da zbog zemljine vlage može doći do naprslina i uništenja, stoga je neophodno stećak izdići i postaviti na adekvatnu podlogu i time izbjeći trajna oštećenja. Takođe, stećak je vizuelno, odnosno fizički, neprimjereno postavljne, što degradira pozitivan odnos brojnih turista, slučajnih prolaznika i namjernika. Još jedan problem je što spomenik nema obilježje tj. naziv”, navode iz NVO.

U saopštenju se dodaje da se ovaj stećak vezuje sa Nikšu, osnivača plemena Nikšići, po kome grad nosi ime.

“Prema narodnom predanju, dostupnoj literaturi i monografijama, stećak se vezuje za Nikšu osnivača plemena Nikšići, po kome grad Nikšić nosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše utemeljen je u kulturno-istorijskom biću većine stanovnika Župe, kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana). Međutim, do sada nije postajala adekvatna inicijativa prema institucijama da se aktuelini spomenik zaštiti, privede namjeni, promoviše kako bi širi auditorium bio upoznat sa njegovim značajem, kulturno-istorijskom vrijednošću ne samo za područje Župe već i Nikšića”, navodi se u saopštenju NVO.

Iz ove NVO izrazili su očekivanje da će u narednom periodu početi konkretne aktivnosti i saradnja sa Direktoratom za kulturnu baštinu, kako bi se preduzele zakonske mjere u cilju zaštite ovog srednjevjekovnog spomenika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

U Crnoj Gori ne postoji tačan podatak o tome koliko se djece rađa prijevremeno, ali procjene kažu da je to između šest i osam procenata, saopštila je dr Danojla Dakić iz Centra za neonatologiju u emisiji "Link". U svijetu su, kako navodi, podaci veoma raznoliki, u Americi je procenat prijevremeno rođene djece porastao već na 10 do 11 odsto, u raznim evropskim zemljama, taj procenat je nešto niži, u Engleskoj je pet, u Francuskoj osam odsto.
Za jedanaesti ciklus Programa stručnog osposobljavanja do danas se prijavilo 2.538 korisnika. Poslodavci su ove godine oglasili 16.569 radnih mjesta, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.