Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

NVU Putevima predaka: Eko-klupe u OŠ “Braća Ribar”

NVU Putevima predaka
 • Autor onogost.me
 • 12.06.2024. u 18:31
Nevladino udruženje Putevima predaka nastavilo je realizaciju projekta, sa akcentom na postavljanje eko-klupa u školskim dvorištima.

Kako su nam rekli iz tog NVU, među prvima u Nikšiću promovišu eko-klupe, koje su napravljene od recikliranog materijala, a njihovi volonteri juče su posjetili Osnovnu školu (OŠ) ’’Braća Ribar’’.

’’Otpad postaje sirovina što vidimo na primjeru eko-klupa od recikirane plastike za čiju izradu je utrošeno 12.000 plasticnih čepova. Postavljanjem mobilijara od reciklirane plastike sačuvali smo jedno drvo od sječe’’, istakli su u objavi na svojoj Facebook stranici i pozvali da se slijede dobri primjeri cirkularne ekonomije.

Naglašavaju da je važno ukazati djeci da otpad može postati sirovina.

’’Na temu cirkularne ekonomije predavanje djeci održala je Nada Jaredić. Primjeri dobre prakse koji su kompetentni sa nazivom projekta ,,Recikliraj otpad, uredi grad!", predstavljeni su učesnicima predavanja i kroz ostale aktivnosti’’, stoji u objavi.

Kao prethodno u OŠ "Mileva Lajović-Lalatović", tokom jednog dana održan je niz akcija sa osnovcima.

’’Organizovali smo ekološku akciju čišćenja dvorišta u kojoj su učestvovali učenici osmih razreda sa nastavnicima i volonteri našeg udruženja. Zasađeno je šest sadnica kedra što je oplemenilo dvorište sa još jednim drvoredom. Postavljene su tri eko-klupe od recikliranog materijala koje ce pored učenika koristiti, zaposleni u školi, roditelji djece i sugrađani’’, naveli su na Facebook stranici Udruženja.

Između NVU Putevima predaka i uprave škole, istakli su, dogovoren je nastavak saradnje kroz niz ekoloških ideja.

Projekat “Recikliraj otpad, uredi grad!” je finansiran od strane francuskog Ministarstva za evropske i spoljne poslove, Ambasadu Francuske u Crnoj Gori, Cleanup Montenegro mreže, Agenciju za zaštitu životne sredine i koordinatora projekta - NVO Zero Waste Montenegro.

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.