Obijen depo Višeg suda, pokrenuta istraga

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 11.09.2023. u 19:24
Depo Višeg suda u Podgorici, prema indicijama, obijen je ali više informacija u interesu istrage ne možemo saopštavati, rekla je za Portal RTCG savjetnica za medije u Višem sudu Marija Raković.

“Nadležni istražni organi preduzimaju sve mjere i za sada ne možemo više komentarisati”, kazala je Raković.

Iz Uprave policije su nam kazali da je događaj prijavljen jutros i da je uviđaj u toku.

“Preduzimaju se mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti, kao i na utvrđivanju je li i šta je otuđeno”, saopštili su Portalu RTCG iz policije.

Podsjetimo, prema podacima državnih organa, u posljednje dvije i po godine u depou Višeg suda u Podgorici smješteno je ukupno oko 9,5 tona raznih vrsta droga, od čega oko dvije tone kokaina i oko sedam tona marihuane.

Kada su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, oni se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju. U depou su različite vrste zaplijenjene droge.

Nakon što se završi vještačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplijenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gdje se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i prije pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vrijeme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Osim droge u depou se čuvaju i dokumenta od značaja za druge postupke, a takođe i predmeti kojima su izvršena druga krivična djela a koja se čuvaju kao dokazni materijal.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na većini puteva u Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, a izuzetak su pojedine dionice na kojima je zbog radova promijenjen režim vožnje, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).
  Svečanom dodjelom sertifikata, na Žabljaku je završen 16. Regionalni evroatlantski kamp, REACT, u organizaciji „ALFA centra“, koji je trajao tri dana i okupio 50 mladih ljudi iz zemalja regiona.
  Direktorica Osnovne škole (OŠ) "Braća Bulajić" u Vilusima Dragana Vujović kaže da su ove godine na objektu škole urađeni vrijedni radove koji su realizovani uz pomoć bivših učenila i uz pomoć resornog ministarstva.