Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obilježen Dan borca: UBNOR i antifašisti Nikšića položili cvijeće na spomenik u Gornjem Polju

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 04.07.2024. u 14:09
Na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan borca, 4. jula, Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića, zajedno sa članovima Mjesnog udruženja iz Gornjeg Polja, položili su cveće na spomenik posvećen nikšićkom NOP odredu na Vidrovanu.

Članovi i aktivisti Mjesnog udruženja UBNOR-a i antifašista Gornjeg Polja revitalizovali su ovaj spomenik kao dio šire akcije obnavljanja i očuvanja antifašističkih spomenika posvećenih poginulim borcima, događajima i jedinicama na području njihove Mjesne zajednice.

Danas, na nekadašnji Dan borca, prisutni su podsjetili na slavnu istoriju nikšićkog NOP odreda i njegovog prvog komandanta, Savu Kovačevića.

Iz Udruženja kažu da je na dan formiranja ovog odreda, 29. novembra 1941. godine, u njegov sastav ušlo devet bataljona iz bivših opština Nikšićkog sreza, kao i samostalna Gradska četa. Većina boraca ovog odreda, prilikom formiranja Pete proleterske crnogorske brigade, ušla je u njen sastav i prošla njen ratni put.

"Očuvanjem, zaštitom i obnavljanjem spomenika odužujemo se poginulim precima, čuvamo uspomene na njih, a samim tim i branimo naše antifašističko nasleđe koje smo svih ovih godina s ponosom isticali, a koje je danas napadnuto sa svih strana. Institucije zadužene za očuvanje ovih spomenika, kao i lokalna vlast, ne pokazuju ni volju ni želju da ih sačuvaju, zbog čega su ovi spomenici sve više ugroženi nebrigom i zubom vremena. Zbog toga se udruženja moraju samoorganizovati i prikupljati sredstva kako bi sačuvali ova spomen-obilježja, što Mjesno udruženje UBNOR-a i antifašista iz Gornjeg Polja čini s velikom predanošću i posvećenošću. Antifašizam se brani i obnavljanjem i čuvanjem spomen-obilježja, a tako će biti i ubuduće, bez obzira na sve izazove kojima smo izloženi", poručuju iz udruženja.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Партизани су се борили под тробојка са петокраком,тако да ова застава нема везе са Даном борца.И нема нико више од преживелих партизана,тако да су ово Титови пионири

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.