Obilježeno 148 godina crnogorskog novinarstva: Nikšić je grad slobodne misli

52546719_382182105893852_4851182959744516096_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 19.02.2019. u 07:37

Nikšić je grad koji je baštinio slobodno novinarstvo, slobodnu misao i koji je imao najbogatiju i najkvalitetniju dopisničku mrežu minulih decenija, poručeno je sa sinoćne svečanosti povodom obilježavanja 148 godina crnogorskog novinarstva.

Događaj su organizovali Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, Udruženje crnogorskih novinara Nikšića i JU „Zahumlje“.

Predsjednik Udruženja NOR-a i antifašista Nikšića, Bato Mirjačić izrazio je zadovoljstvo što danas postoje novinari koji su čuvari istine vremena.

„Postoje novinari koji čuvaju istinu o vremenu, u kojem se vječiti ljetopis onoga što se desilo i što se uvijek može desiti i biti nauk za sjutra. Takvi novinari me hrabre, pravim istinskim reportažama, tekstovima i pričama“, istakao je Mirjačić.

Direktor direktorata za medije, Željko Rutović objasnio je viševjekovni put borbe za slobodu novinarske misli i koji su to standardi prožeti kroz jedinstvo slobode.

„Duga je viševjekovna misija borbe za slobodu novinarske profesije, borbe za demokratiju modernizaciju jednog društva, duga je borba revolucije slobodarske novinarske misli. Novinarska misija, vizija jeste upravo pitanje slobode. I mediji kada su u privatnom vlasništvu oni tragaju za javnim dobrom, oni i tada djelaju u javnom interesu nezavisno od vlasničkih struktura, ideologija, prefiksa moći, interesa kapitala oni treba da su iznad svega u javnom interesu“, objasnio je on.

Koristiti riječ u javnom interesu, i naravno privatnom govoru, smatra Rutović,  jeste obaveznost.

„Otuda ova evolucija ljudskog roda, kada govorimo o medijima, bila bi nezamisliva da nema priče i da nema djelanja po standardima. U jedinstvo slobode, pravo javnosti da zna i poštovanje standarda pravovremene informacije mogli bi sumirati sva nastajanja u toj plemenitoj misiji novinarske profesije: biti objektivan, argumentovan, dijaloški nastrojen, poštovati pravo javnosti da zna i pravo na privatnost drugog čovjeka“, pojasnio je on.

Ispred Udruženja crnogorskih novinara govorio je Nikola Vujanović.

Na večeri je dat osvrt na nedavnu dodjelu nagrada Društva crnogorskih novinara. Ovo priznanje pripalo je Bojani Kostić iz Radio-televizije Nikšić za najboljeg mladog novinara, a Slavici Milović iz iste medijske kuće za doprinos razvoju crnogorskog novinarstva. Draganu Peroviću dodjeljena je godišnja nagrada za reportažu, dok je diploma za doprinos razvoju lokalne štampe pripala Novinama Nikšića.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pad temperature, uz povremenu kišu i pljuskove, očekuje se od večeras u Crnoj Gori. U višim planinskim predjelima na sjeveru, kiša će kratkokrajno preći u susnježicu i snijeg.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.