Obilježeno 74 godine od pogibije 25-orice boraca NOR-a

61f5e1bb427b5d1418b8262e43b62329
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 26.06.2017. u 15:40

Povodom pogibije 25-orice boraca narodnooslobodilačkog rata (NOR) koji su strijaljani prije 74 godine na Kapinom Polju Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića održalo je komemoraciju.

Nakon što su predstavnici izviđača položili cvijeće Danojla-Tanja Bulatović evocirala je uspomene na stradale rodoljube.

„Ovdje pod ovom humkom leži 25 rodoljuba koje je italijanski okupator poslije dvogodišnjeg mučenja po zatvorima i logorima strijeljao prije 74.godine. Ovdje je sahranjeno 25 drugova iz svih krajeva Crne Gore, raznih dobi i uzrasta, različitih zanimanja, ali zbratimljenih jednim idealom – idealom slobode i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika“, kazala je Bulatović i dodala da je istog dana u Beranama strijeljano još 19 interniraca iz nikšićke opštine.

Podsjetila je  da  je 25. Juna 1943.godine  u Crnoj Gori stijeljano još 155 boraca u znak neprijateljske  odmazde  za velike partizanske pobjede  u četvrtoj i petoj ofanzivi.

“Zato danas nama, njihovim potomcima, kao i njihovim drugovima i saborcima smeta kada neko pokušava da omalovaži i poništi njihovu borbu, da im oskrnavi i ruši spomenike. Mi to ne smijemo dozvoliti”, poručila je Bulatović.

Njihovo djelo, kazala je ona, treba da služi kao zvijezda vodilja u vaspitanju budućih generacija kako se čuva, voli i brani otadžbina.

Spomenik je rad Slobodana Vukajlovića, čijih  pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.

Cvijeće je položila i delegacija opštinskog odbora Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.