Od juče uvećane dnevnice novinarima kad rade nedjeljom

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 03.07.2023. u 15:55
Nakon šest mjeseci odgađanja, stupila je na snagu odredba novog Opšteg kolektivnog ugovora po kojoj počinje isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom i za zaposlene u medijima. Prva nedjelja za koju se obračunavaju uvećane dnevnice novinarima i ostalim medijskim radnicima bila je juče, 2. jula, saopšteno je iz Sindikata za medije.

Po članu 15 Opšteg kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenog uvećava se po času najmanje 80 odsto za rad nedjeljom, a te odredbe, kako su kazali u Sindikatu, sada se moraju pridržavati i medijska preduzeća.

“Naime, Opštim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu početkom ove godine bilo je predviđeno da se isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom u medijima neće primjenjivati 6 mjeseci od dana stupanja na snagu tog ugovora. U tom periodu bilo je predviđeno da sindikati i poslodavci iz medijske djelatnosti vode pregovore o zaključenju novog Granskog kolektivnog ugovora a ako se ugovor ne zaključi u tom periodu, primjenjivaće se odredba o uvećanju dnevnica nedjeljom i za medijske radnike. Pregovori su pokrenuti na predlog Sindikata medija Crne Gore i Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, ali još nema dogovora sa poslodavcima”, naveli su u saopštenju.

Poručili su da Sindikat medija svakako ostaje posvećen postizanju kompromisa sa poslodavcima oko novog Granskog kolektivnog ugovora.

“Ali smatramo da i poslodavci moraju prihvatiti dio naših zahtjeva, kako bi taj ugovor donio bar neke nove benefite zaposlenima u medijima”, poručili su oni.

Istovremeno, pozivaju sve medijske radnike da insistiraju na isplati dnevnica za rad nedjeljom jer je to pravo, po novom Opštem kolektivnom ugovoru, već steklo na hiljade zaposlenih u drugim djelatnostima početkom ove godine.

“Na ovaj način, biće i poboljšana generalno loša primanja medijskih radnika odnosno nagrađeni oni zaposleni koji rade nedjeljom, kada najveći broj zaposlenih građana odmara, što je i osnovna suština ove odredbe”, zaključili su u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).