Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odblokiran saobraćaj na Bogetićima

170770133_296520958651596_5215536946551988133_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 10.04.2021. u 10:32

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Bogetići, odblokiran je nakon 16 časova.

Nakon što su prethodna dva dana blokirali put grupa građana predvođena Patriotsko-komitskim savezom (PKS) uradila je to i danas.

Blokada puta, kako su juče kazali, planirana je do 16 časova, a prolazak će biti omogućen vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom i bolesnim osobama.

Na protestu je bilo prisutno oko 150 građana.

Nikšićanin Dragan Nikčević, jedan od učesnika skupa, poručio je da Crnu Goru neće dati, kao i da nemaju rezervnu državu.

„Svako ko ima rezervnu državu sretna mu bila, ali je mi nemamo“, kazao je Nikčević.

On je ocijenio da ih na protestima ima sasvim dovoljno, te poručio „ako neko misli da nas je malo možemo im samo poručiti da lavina kreće od male grudve“.

„Nijesmo se okupili od volje, nego od nevolje. Ne želimo nikakve sukobe. Jasno nam je svima da je Crna Gora  u velikoj opasnosti, da nam je država u opasnosti. Borili smo se 30 godina da ova država mirno dođe do statusa koji danas posjeduje u međunarodnim okvirima, ali na unutrašnjem planu mi to danas nemamo. Mi danas imamo okupaciju“, kazao je Nikčević.

Kako je kazao, Crna Gora je svih nas – Crnogoraca, Srba, Muslima, Hrvata, svakog građanina koji živi ovdje i poštuje ovu državu. On je kazao da ne pristaje da bude građanin drugog reda.

„Naša osnovna poruka je povucite odluku kojom želite na mala vrata da uvedete preko 60 hiljada birača koji će da promijene demokratsku sliku Crne Gore“, kazao je Nikčević.

Inicijalni odbor slobodnih građana najavio je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna dva dana, do 12. aprila, ne ispuni njihova tri zahtjeva. Glavni je da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci, ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Oni traže i da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 i da se saopšti koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.

Traže i da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je, kako kažu, prijetio. 

U saopštenju za javnost kazali su da blokiraju saobraćajnice širom Crne Gore u znak “protesta zbog podmukle i perfidne igre nove Vlade Crne Gore, da kroz izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjenama Zakona o registru boravista i prebivališta, omogući da 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, dobije brzo crnogorsko državljanstvo i da, po Ustavu, automatski budu upisani i u Birački spisak”.

U četvrtak policija je zaustavila patriotsku kolonu koja je krenula iz Nikšića na protest ispred Vlade povodom moguće izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjena Zakona o registru prebivališta i boravišta. Izmjenama bi bili pojednostavljeni kriterijumi za dobijanje državljanstva Crne Gore građanima koji imaju pet godina privremenog i pet godina stalnog neprekidnog boravka u zemlji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su objasnili da se nijednom crnogorskom državljaninu, ma gdje on živio, po osnovu izmjena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo.

“Paradoksalno je i objašnjavati da se nekome na ovaj način može oduzeti nacionalni identitet. Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore. Izmjene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno i sudbinski vezali svoje živote za neku drugu državu. Ponavljamo, i u tom slučaju, neće izgubiti crnogorsko državljanstvo”, objasnili su ranije iz MUP-a.

Podsjećamo, na snazi je zabrana međugradskog sobraćaja zbog sprječavanja širenja epidemije korona virusa, kao i zabrana okupljanja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine