Odloženo eksterno testiranje iz matematike, policija da istraži kako su testovi stigli do đaka

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 20.04.2023. u 15:06
Eksterno testiranje iz matematike za polumaturante, koje je trebalo da počne danas u 12 časova odloženo je jer su testovi stigli do đaka prije polaganja, saznaje Portal RTCG nezvanično.

U mejlu koji je Ispitni centar poslao direktorima osnovnih škola, navodi se da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova, te da je iz tog razloga testiranje odloženo.

“O drugom terminu održavanja provjere znanja iz matematike bićete naknadno obaviješteni”, navodi se u mejlu.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore saopštilo je da je po odluci JU Ispitni centar, za danas zakazana provjera znanja iz matematike za učenike IX razreda osnovnih škola, nije održana.

”Naime, Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama. O svemu navedenom obaviještena je Uprava policije i očekujemo brze rezultate istrage”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo prosvjete će, kako kažu, u saradnji sa Ispitnim centrom stvoriti formalno-pravne pretpostavke da se eksterna provjera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumijeva i izmjenu Školskog kalendara.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.