Održan saobraćajni čas za osnovce iz Župe

img_3230
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2015. u 13:37

Učenici osnovnih škola koje se nalaze na seoskim područjima mnogo ranije ovladaju vozačkim vještinama nego njihovi vršnjaci iz gradskih škola, zaključak je sa danas održanog saobraćajnog časa u OŠ “Dušan Bojović”  koji je u organizaciji Alfa Centra održan u nikšićkoj Župi. 

Sami učenici  opravdali su to činjenicom da žive na prostoru sa malom frekvencijom saobraćaja, te da se na tom prostoru nalazi veliki broj pristupnih puteva i širokih livada koji služe kao idealan poligon za početnike. Dalje, imajući u vidi veliki obim poljoprivrednih radova i posjedovanje poljoprivredne mehanizacije učenici starijih razreda osnovnih škola često bivaju motivisani da “pomažu” starijim ukućanima.

“Na dodatna pitanja da riječima opišu radnje pokretanja vozila, veliki broj učenika odgovara tačno i precizno iz čega zaključujemo da se radi o “malim vozačima” sa priličnim iskustvom. Posebno je alarmantno da u svemu ovome imaju podršku starijih ukućana, na prvom mjestu roditelja. Imajući u vidu da saobraćajno vaspitanje polazi upravo iz kuće i činjenicu da ovu pojavu ne prepoznaju kao direktno izlaganje opasnosti svojih najmilijih konstatujemo da se posebna pažnja u našem budućem radu mora usmjeriti i na roditelje”, kazala je Nada Radović, koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u ALFA Centru.

U saradnji sa saobraćajnom policijom,  članovi ALFA Centra  su  danas u OŠ “Dušan Bojović” u selu Župa u Nikšiću održali saobraćajni čas za učenike osmog razreda kojima su  pokušali da skrenu pažnju na važnost poznavanja i poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

“Pokušali smo da im predočimo zakonske sankcije u slučaju nepoštovanja istih kao i da u razgovoru sa njima saznamo kako se ponašaju u svakodnevnim situacijama u saobraćaju”, rekla je Radović.

Pored predstavnika ALFA Centra na saobraćajnom času su učestvovali pripadnici Uprave policije, CB Nikšić, koji su učenicima kroz polučasovno predavanje predočili zakonske odredbe u ovoj oblasti,  sankcije koje slijede uslijed nepoštovanja istih ali i naveli konkretne primjere iz lokalne zajednice, gdje je dolazilo do ozbiljnog povređivanja njihovih vršnjaka.

“Nadamo se da će nakon današnjeg časa djeca prenijeti iskustva svojim ukućanima. Očekujemo da se prepozna ozbiljnost problema i preuzme odgovornost za bezbjednost i živote kako svojih članova porodice tako i ostalih građana u zajednici” zaključila je Radović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.