Održana biciklistička trka “Župa 2018”: Promocija ruralnih krajeva

zupa
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 16.09.2018. u 10:06

Biciklistička trka "Župa 2018", startovala je danas u Miolju Polju u 10h, odakle su se takmičari, preko Puste Strane i Zagrada, te dalje do Krstovača i uz Liveroviće dovezli do cilja opet u Miolju Polju, a dužina trase iznosila je 16km.

Trka je brojala ukupno 27 učesnika iz BK Budućnost iz Podgorice, BK Džada iz Podgorice, Leotara iz Trebinja, Peruna i BK Bajka iz Nikšića, a učestvovali su i rekreativci.

Ova trka je samo jedna od aktivnosti iz projekta “Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost” koji finansira Evropska unija preko Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i ALTER programa, a koji ima za cilj da promoviše ruralne zajednice i njihove potencijale, kazao nam je Jovo Radulović, iz organizacije “Župa u srcu”.

On je kazao da se nada da će se sa aktivnostima ovog projekta postići cilj, odnosno da će doći do promocije ruralnih zajednica.

Isto tako imamo i javno zastupanje, a sa inicijativama ćemo ići ka državnim organima da se prepozna potencijal ruralnih zajednica.

“Čini se da su ruralne zajednice  zapostavljene. Nekako se centar grada promoviše u svakom gradu, a periferna naselja slabije. Isto tako vidite što se tiče kulturnih dešavanja, gro kulturnih dešavanja je u centru grada, nikako u ruralnoj sredini. Mi pokušavamo kao organizacija “Župa u srcu” koja je sa “Društvom mladih ekologa” kao jedna od organizacija koja sprovodi ovaj projekat, da to promijenimo i ova današnja aktivnost je u tom cilju”, istakao je Radulović.

Želja organizatora je bila i da se pošalje šira poruka, a Župa je izabrana kao jedan potencijal koji može biti reprezent i za ostale ruralne zajednice.

“Svakako da ova aktivnost ima širu poruku, ne samo za područje Nikšića, gdje se sprovodi projekat, već za područje čitave Crne Gore, odnosno njenog ruralnog dijela.  Tu su svakako prirodni i turistički potencijali. Nažalost, velika je migracija stanovništva i to je jedan ograničavajući faktor iako je stanovništvo gostoprimivo i rado dočekuje turiste. U ruralnim sredinama je sve manje i manje stanovnika, tako da država treba da se pod hitno odredi prema ruralnim zajednicama i da aktivnije pomogne kako finansijski, tako iz kroz razne druge programe, kulturne i sportske”, zaključio je Radulović.

Pobjednik u kategoriji profesionalaca je Momir Bulatović iz Budućnosti, drugi je bio Radosav Bezmarević iz Džade, a treći Pavle Pejić iz Budućnosti. Kod rekreativaca prvi kroz cilj je prošao Filip Nenezić, drugomjesto pripalo je Nikoli Grupkoviću, a treće Milanu Tepavčeviću. Kod žena Ranka Nikolić iz Budućnosti je zauzela prvu poziciju, Marija Pajović iz Leotara drugu, a treću Maja Cmiljić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.