Održana javna debata: Postoje uslovi za unapređenje zaštite OSI od diskriminacije

1
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 03.07.2019. u 12:32

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore danas je organizovalo javnu debatu „Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI“ kako bi podstakli Opštinu Nikšić da pristupi izradi lokalnog Akcionog plana u skladu sa Strategijom za zaštitu i diskriminaciju lica sa invaliditetom.

Ispred pomenutog udruženja, Elmira Redžepagić kazala je da se ključna aktivnost projekta „Umrežavanjem do boljeg rada“ odnosi se na praćenje i sprovođenja Strategije za zaštitu i diskriminaciju lica sa invaliditetom koju je Vlada usvojila krajem 2016. godine.

„Cilj projekta odnosi se na veću uključenost organizacija osoba sa invaliditetom u procese kreiranja i implementacije javnih politika u oblasti invalidnosti na nacionalnom nivou i jačanje kapaciteta organizacija tih osoba za adektvatnije i sveobuhvatnije zastupanje njihovih prava“, kazala je Redžepagić.

Koordinator projekta Milenko Vojičić ocijenio je da postoje uslovi za unapređenje u oblasti pristupačnosti okruženja, saobraćaja, komunikacija, zapošljavanja, rekreacije, sporta i pružanje podrške za život u zajednici potrebne OSI.

„Imajući u vidu da je u skladu sa usvojenom Strategijom obaveza i lokalnih samouprava da usvoje lokalne Akcione planove i s obzirom na to da je opština Nikšić ima tu obavezu, danas smo ovdje da podstaknemo tu aktivnost, a i kako bi sve zainteresovane strane imale priliku iznijeti statvove“, naveo je Vojičić u nadi da će osobe sa invaliditetom u Opštini Nikšić prenositi pozitivna iskustva rada svoje lokalne samouprave.

Rukovoditeljka Odeljenja socijalne i dječje zaštite Tatjana Perović objasnila je da lokalni Akcioni plan nije donijet, jer finansijska sredstva budžetom nijesu bila planirana za donošenje, kao ni za realizaciju. Međutim, iako je donošenje plana izostalo, ističe da je Opština dala veliki doprinos na ovom polju.

„Da Opština ima i te kako sluha za lica sa invaliditetom pokazalo se najviše u toj oblasti djelovanja kada je u pitanju pristupačnost saobraćaju, informacijima kroz izgradnju rampi, postavljanju liftova i uopšte donešenje pravilnika odluka u pogledu fizičke pristupačnosti. Takođe se radi na kontroli od strane organa pri izgradnji novih objekata kada je u pitanju pristupačnost, dok možda još postoje barijere u većoj mjeri kada su u pitanju stari objekti“, kazala je Perović i dodala da je Opština spremni da sarađuje na izradi plana.

Ispred udruženja mladih sa hendikepom Nikšić, Nenad Mijušković istakao je da nedonošenje ovakvog plana na lokalnom novou nije u interesu lokalnoj samoupravi u Nikšiću, ni OSI.

„Želim da vjerujem da nedonošenje lokalnog Akcionog plana ima svoje razloge kada je lokalna samouprava kao odgovorna za njegovo donošenje. Takođe je na organizacijama da sa svoje strane dodatno afirmišu donošenje za njih jednako ovako važnog dokumenta“, kazao je Mijušković.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija uz finansijsku podršku Evropske unije i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.