Održana konferencija „Nove ideje za stare objekte“

technopolis_niksic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.12.2015. u 16:38

U Nikšiću je danas održana konferencija pod nazivom „Nove ideje za stare objekte”. Organizovana je u okviru istoimenog projekta koji Opština Nikšić realizuje u partnerstvu sa još šest gradova male i srednje veličine iz isto toliko država.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati radionice održane u Nikšiću za osam neiskorišćenih/devastiranih objekata, kao i primjeri iz regiona kada je pomenuta tematika u pitanju.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović koji je kazao da  pomenuti projekat za opštinu Nikšić ima višestruku značaj i da će ponuditi konkretna rješenja za bolju iskorišćenost javne imovine

Uvodno izlaganje ispred Opštine je imala Mirjana Nikolić koja je predstavila rezultate radionica sa građanima.  

“Šest starih željezničkih stanica uz trasu bivše pruge Nikšić – Bileća bi, rekonstrukcijom pruge za biciklističku stazu, bili ponovo aktivirani i adaptirani u ugostiteljske objekte, objekte za smještaj i promociju lokalnih proizvoda i suvenira. Dalje, Spomen dom u Bogetićima mogao bi se pretvoriti u višenamjenski objekat za potrebe kulture i proizvodnje. Dom u MZ Kličevo će biti pretvoren u vrtić  a vojni magacini ispod Trebjese će postati Dom za stare”, kazala je Nikolić i dodala da postoji još objekata u javnom vlasništvu koji nijesu dovoljno iskorišćeni kao što je Gradska kuća u parku (nekadašnje Gradsko kupatilo), podrum Nikšikog pozorišta i objekat u MZ Brezovik.

Tokom četiri panela oko 50 učesnika je imalo priliku da čuje i vidi primjere rekonstrukcije devastiranih javnih objekata  iz zemalja regiona Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije. Irena Burba iz NVO „Zelena Istra“ predstavila je društveni centar Rojc u Puli,  koji su „okupirali“ predstavnici 110 nevladinih udruženja i gdje sada dnevno prođe po hiljadu posjetilaca.

Takođe kao primjer dobre prakse u Nikšiću, Jelena Đedović je predstavila projekat IPC Tehnopolis, koji će biti do ljeta 2016. završen rekonstrukcijom nekadašnjeg Doma vojske u Nikšiću.

“Tehnopolis je jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva nauke i treba značajno da doprinese povezivanju nauke i biznis sektora, što je  jedan od strateških ciljeva tog resora. Rad Tehnopolisa je vezan za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća kao  i “start up” kompanija. Naše ulsuge se mogu ostvariti u vidu konsaltinga ili kancelarijski”, objasnila je Đedović.

Na konferenciji su se predstavili i članovi nikšićkog KC „Punkt“ koji su prezentovali svoje dosadašnje aktivnosti.

Projekat “Nove ideje za stare projekte”  je finansiran kroz program „Evropa za građane“. Fokus projekta je na unapređenju upravljanja javnom imovinom kako bi opštinama pomogli u povećanju stepena iskorišćenosti nekretnina kroz uključivanje javnosti u proces odlučivanja. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.