Odsustva sa posla Crnu Goru koštala šest miliona eura, izgubljeno oko milion radnih dana

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 01.02.2023. u 08:37
Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana. To su za CdM kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

“U 2021. godini za bolovanja je izdvojeno  blizu 6,5 miliona eura, što je pola miliona više nego u 2022. godini”, ističu iz ove ustanove.

Od januara do oktobra 2022. godine bilo je 12.461 slučajeva bolovanja preko 30 dana.

“Održavanje trudnoće i prijeteći abortus su najčešći razlozi za privremenu spriječenost za rad, dužu od mjesec dana. Osiguranici su na bolovanja najčešće išli i zbog ortopedsko neuroloških, psihičkih, infektivnih i pulmoloških oboljenja, kao i zbog kovida”, navode iz Fonda.

Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

“Riječ je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku ljekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvijek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja liječenje osiguranika”, ističu za CdM iz Fonda.

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primjeni od 1. januara 2022. godine propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gdje poslodavac izražava sumnju da privremena spriječenost nije opravdana, odnosno da traje neprimjereno dugo, može obratiti Ministarstvu zdravlja, odnosno može podnijeti zahtjev za pokretanje postupka za provjeru privremene spriječenosti za rad.

Provjeru privremene spriječenosti  za rad koju je utvrdio izabrani doktor (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok provjeru privremene spriječenosti za rad koju je utvrdila Ljekarska komisija Fonda, vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

“U decembru smo počeli sa kontrolom rada izabranih doktora i unazad tri mjeseca prošle godine formirali smo dvije komisije, jedna komisija je vezana za duševne poremećaje, a druga  komisija se bavi bolovanjima koja su isto tako česta, a odnose se prvenstveno na bolovanja vezano za neurološke bolesti i ortopedske povrede. Ministarstvo zdravlja će formirati drugostepenu ljekarsku komisiju koja će  procjenjivati rad prvostepene ljekarske komisije”, zaključili su u Fondu.

Izvor: CdM

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  U derbiju 20. kola Prve crnogorske košarkaške lige Sutjeska danas gostuje Podgorici. Ekipe sa vrha tabele domaćeg šampionata odigraće derbi susret, koji bi mogao da determiniše i prvoplasiranu ekipe pred završnicu sezone.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.