Opet odlučuju o pritvoru za maloljetnika iz Nikšića

69705658_628987947628071_5742352965306417152_n_0
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2019. u 08:01

Sud će ponovo odlučivati o određivanju pritvora maloljetniku, osumnjičenom za smrt osamnaestogodišnjakinje iz Nikšića.

To je učinjeno nakon što je Apelacioni sud prihvatio žalbu Višeg državnog tužilaštva.

Oni su se žalili na odluku Višeg suda koji je odbio predlog da se osumnjičenom odredi pritvor do 30 dana, već su odredili mjeru privremenog smještaja u Vaspitnu ustanovu – Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

Apelacioni sud konstatuje da tužilaštvo žalbom osnovano pobija prvostepeno rješenje zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

“Ovo iz razloga što je izreka prvostepenog rješenja nerazumljiva i protivrječna sama sebi i što prvostepeno rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što pobijano rješenje čini nerazumljivim, zbog čega je isto moralo biti ukinuto”, navodi se u rješenju suda.

Navodi se da se iz datih razloga prvostepenog suda, u odnosu na pritvorske osnove po predlogu tužioca, ne može zaključiti da li prvostepeni sud prihvata da li je maloljetnik osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo – teško ubistvo, jer se u odnosu na tu činjenicu sud ne izjašnjava…

A zatim konstatuje da ne stoje razlozi za određivanje pritvora ni po jednom pritvorskom osnovu po predlogu tužioca, što je krajnje nejasno i suprotno obavezama prvostepenog suda da utvrdi da li postoji osnovana sumnja da je određeno lice izvršilo krivično djelo, a zatim da se određeno i jasno izjasni u odnosu na predložene, po tužiocu, osnove za određivanje pritvora.

“Odbijanje predloga tužioca za određivanje pritvora maloljetniku, a zatim određivanje mjere privremenog smještaja maloljetnika u vaspitnu ustanovu, pri činjenici da je i za jednu i drugu odluku nužno utvrditi razloge u smislu čl. 175 Zakonika o krivičnom postupku i čl. 62 Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, izreku prvostepenog rješenja čini nerazumljivom. Kako je prvostepeno rješenje donijeto uz prethodno navedene bitne povrede odredaba krivičnog postupka… i Zakonika o krivičnom postupku, to je ukidanje pobijanog rješenja bilo nužno”, piše u odluci Apelacionog suda.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).