Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Oprobaj se kao vojnik: Ljetnji vojni kamp za mlade

vojska1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2016. u 09:37

Zbog sve većeg interesovanja mladih za služenje vojnog roka, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore organizuje ljetnji vojni kamp za mlade u kome će biti održana vojna obuka.

U pitanju je jedinstveni Ljetnji vojni kamp za 30 srednjoškolki i srednjoškolaca, uzrasta od 16 do 18 godina. 

Kamp počinje 11. jula i traje do 24. jula 2016. godine, a biće organizovan u jedinicama Vojske Crne Gore u Kolašinu i Pljevljima.

Programom je predviđena svakodnevna obuka u raznim vojnim i drugim vještinama. Za polaznike kampa pripremljene su i brojne sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti.

Učesnici kampa upoznaće se i sa organizacijom, misijama i zadacima Vojske Crne Gore, NATO integracijama, mogućnostima školovanja na inostranim vojnim akademijama i stipendiranja za studiranje na fakultetima u Crnoj Gori.

Učesnike kampa svim navedenim vještinama i znanjima obučavaće eksperti iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Cilj kampa je da mladi ljudi iz Crne Gore, kroz aktivnosti i druženje, razvijaju osjećaj solidarnosti i drugarstva, stiču znanja o značaju Vojske u društvu, i time jačaju interesovanje za vojni poziv.

U Ljetnjem vojnom kampu za mlade danonoćno će biti prisutni pripadnici Vojske Crne Gore zaduženi za bezbjednost učesnika kampa. Ministarstvo će obezbijediti i nephodnu medicinsku pomoć u slučaju potrebe.

Ljetnji vojni kamp za mlade predstavlja priliku srednjoškolcima da dožive jedinstveno iskustvo koje se ne stiče u svakodnevnom životu.

Zaduženje vojne opreme je predviđeno za 11.jul u danilovgradskoj Kasarni “Milovan Šaranović”, a onda slijedi obuka u sklapanju i rasklapanju pištolja Glock-17, automatskog oružja, vježbe preživljavanja u prirodi, rafting Tarom, zabavne aktivnosti i na kraju vježba gađanja iz oružja.

Ministarstvo odbrane donijelo je početkom ove godine Plan odbrane u kome se najavljuje mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka.

“U cilju poboljšanja uslova za pribavljanje vojničkog kadra razmotriće se mogućnost uvođenja programa dobrovoljnog služenja vojnog roka. Potrebno je izvršiti izmjene zakonske regulative u cilju definisanja i stvaranja uslova za uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka (dužina izvođenja obuke, brojna veličina, finansijski aspekti i dr.). Na ovaj način unaprijediće se i poboljšati sposobnost obezbjeđenja kvalitetnije popune profesionalnog i rezervnog sastava. Regrutovanje vojnika po ugovoru vršiće se sa tržišta rada putem javnog konkursa. Najuspješniji vojnici koji završe dobrovoljno služenje vojnog roka imaće prednost prilikom prijema u vojnu službu”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.