Opština i predstavnici NVO potpisali ugovore

komisija
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 23.06.2017. u 10:12

Opština Nikšić danas je potpisala ugovore sa nevladinim organizacijama čije će projekte podržati u ovoj godini. 

Osam projekata dobilo je sredstva na Konkursu za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija, a raspodijeljeno je svih 30.000 eura, koliko je bilo predviđeno budžetom za ovu godinu.

Predsjednik komisije Lazar Mijanović podsjetio je da se na Konkurs prijavilo ukupno 35 projekata, od čega je osam projekata odbijeno u prvom krugu zbog nepotpune, netačne ili nevalidne dokumentacije, dok su ostali projekti ušli u fazu ocjenjivanja. On je, takođe, istakao da su među odabranim projektima za ovu godinu najzastupljenije oblasti socijalne i dječje zaštite i promocija Nikšića odnosno turizma.

„To su oblasti koje su bile prioritetne, što ne znači da prioritetne oblasti uvijek prolaze na Konkursu, to zavisi od kvaliteta projekata. Mislim da su ovoga puta ušli samo oni projekti koji su upućivali na prioritetne oblasti, odnosno koji su bili vezani za prioritetne oblasti, to je socijalna i dječja zaštita i valorizacija turističkih potencijala odnosno turizma“, objasnio je on.

U ime Opštine ugovore je potpisala potpredsjednica Sonja Nikčević i tom prilikom istakla da nastoje osnažiti partnerske odnose sa nevladinim sektorom i kroz konkretne projekte, realizovane na ovaj način, doprinijeti ukupnom razvoju zajednice.

„Značajno je i to što se tokom realizacije projekata na jedan adekvatan način pruža podrška upravo od strane komisije time što se ukazuje u određenim fazama, kroz evaluaciju na ono što bi trebalo osnažiti. Svaki taj ciklus je značio korak naprijed ka unapređenju realizacije i zajedničkog osnaživanja, kako institucija da budu svakim danom veća podrška saradnji sa nevladinim sektorom, tako i nevladinom sektoru da se stvori jedno krajnje razumijevanje i da se oni sami pripremaju za sljedeći korak, da još snažnije pristupaju, zahtijevaju sredstva, kako ova koje dodjeljuje Opština, tako i ona sredstva koja stižu sa međunarodnih adresa gdje mi često nastupamo kao partneri“, navela je ona.

Opština Nikšić je, podsjetila je Nikčević, jedna od prvih koja je potpisala Sporazum o saradnji sa nevladinim sektorom i to je, kako kaže, jedna od faza u pokušaju da se osnaži ovaj segment aktivnosti.

„U stvari, to je pokušaj da se kroz rad sa civilnim sektorom, nevladinim sektorom, politike koje realizuje Opština u svim svojim sferama, itekako, na jedan konkretniji način održe i da zajedničkim radom doprinesemo da i javnost shvati da sve ono što radimo, radimo u interesu građana“, zaključila je Nikčević. 

Najviše novca, 5.730 eura, dobio je projekat pod nazivom Lake fest – turistička razglednica Nikšića, koji je predložila NVO Civitas Montenegro Center, a koji je planiran da se realizuje u roku od četiri mjeseca.

Projekat pod nazivom Promocija turističkih potencijala Nikšića kroz sport ”Sport fest 2017” Crnogorske kulturne mreže dobio je 234 eura manje. Projekat će biti sproveden tokom 17 dana.

”Visit Bedem” predložio je Pro Futuro, a taj projekat Opština Nikšić podržaće sa 4.494 eura. Planirano je da traje sedam mjeseci.

Sa 3.618 eura nagrađen je projekat NVO Naša budućnost koja će realizovati ”Građansku inicijativu za opšte dobro”.

Prema istoj Odluci, Društvo mladih ekologa Nikšić tokom pet mjeseci utrošiće 3.610,62 eura za projekat Zaštita i prirodna valorizacija Studenačkih glavica.

NVO ”Morakovo” Opština će sufinansirati sa 3.179,28 eura za projekat ”Doprinos razvoju turizma u Župi Nikšićkoj”.

Centar za edukaciju ABCD kandidovao je ,,Znanje svima!’’ i dobio 1.956 eura kao pomoć u realizaciji.

A, NVO Kinološko društvo ”Trebjesa” Nikšić za dvodnevni projekat Međunarodna izložba pasa svih rasa CACIB 2017 kao višestruka mogućnost i značajan potencijal Nikšića, dobiće 1.916,10 eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.