Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Opština sufinansira adaptaciju fasada, stanari negoduju jer sami nalaze izvođače radova

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 22.05.2024. u 08:10
Opština Nikšić izdvojiće 150.000 eura iz budžeta za sufinansiranje adaptacije fasada i krovova stambenih zgrada. Novi javni poziv biće objavljen nakon praznika, a Opština će kao i prethodnih snositi polovinu troškova.

U centru Nikšića, mnoge zgrade stare su 40 godina i više. Takava je i čuvena zgrada "Montexa". No zub vremena otvorio je brojne problem, pa su se stanari iz centralne lamele koja ima 40 stanova udružili i prijavili na prošlogdišnji konkurs opštine za sufinasiranje adaptacije fasada i krovova.

“Mnogi stanovi su u veoma lošem stanju, ova zgrada, koja na neki način treba da predstavlja lice Nikšića izgleda prilično loše. Prema pravilniku opštine finansiranje je 50 odsto stanari, 50 Opština, znači stanari su uložili oko 20.000 i isto toliko Opstina”, kaže za TVCG predsjednik skupštine stanara zgrade Montex, Duško Lalatović.

Posao je sada u završnoj fazi, međutim od incijative do početka radova prošlo je pola godine jer je bilo teško naći izvođača radova, kaže Lalatović, pošto su za taj dio posla bili zaduženi stanari. On smatra da tako krupan projekat, ipak, ne bi trebalo da nose građani.

“Lično mislim da bi u stručnom smislu, Opština morala mnogo više da se angažuje nego što sam ja dao bio podrške u ovom slučaju. Ovo je velika zgrada, veliki objekat i veliki zalogaj za nas i treba i prilično znanja i za same građevinske struke, zatim poznavanja tržišta da bi ovaj posao moga da ide kako treba”, smatra Lalatović.

U Opštini za TVCG kažu da su svejsni te okolonosti pa traže rješenje da i u tom dijelu olakšaju stanarima.

“Mi nemamo sada formirano preduzeće koje bi bilo po uzoru na nekadašnje, stambeno preduzeće, ali razmišljamo u tom pravcu i u budućnosti i već smo u pripremama da se takvo preduzeće organizuje, s tim što ćemo tu imati uključeno i održavanje zgrada i molerski radovi i vodoinstalateri”, kaže sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Milanka Radulović.

Sadašnji opštinski pravilnici dozvoljavaju da se fasade uređuju ovako parcijalno, po lamelama, pa i pored najbolje namjere se da se obnovi fasada i poboljšaju uslovi života ukupna slika na kraju i ne bude baš lijepa.

Šarene fasade, kombinacija novih i oronulih je nešto što nije lijepo priznaje i Radulović, ali ne mogu uticati na to što stanari ne mogu da se dogovore ili svi nemaju sredstava da izdvoje za adapataciju fasada.

“Nekad čak ni u jednom ulazu ne mogu da se dogovore i onda je problem što nemaju zajednički nastup na javnom pozivu. Onda smo na kraju počeli da odobravamo sanaciju i po ulazima pojedinačno samo da se riješi problem. Imate neki ulaz gdje krov jako loš i onda ti stnari hoće da svoj dio zamijene, ne mogu da čekaju ostale”, kaže Radulović.

Predsjednik skupštine stanara zgrade "Montex" kaže da stanari sami ne mogu održavati fasade.

“Niti uopšte na ovaj način kako je zamišljen Zakon o stanovanju i agencijama koje se tu javljaju kao posrednici. Da li tražiti neki model da se od evropskih sredstava dobiju sredstva, da se uključi država i da se stanje sređuje. Ovaj grad je zreo za sređivanje”, kaže Lalatović.

Zaključuje da bi stanari  u svakom slučaju trebalo da iskoriste podršku Opštine i pokrenu projekat sanacije svojih stambenih zgrada.

“Ja im preporučujem da krenu u posao. Bez obzira na sve moramo uslove života dovoditi na neki pristojan nivo. Znači ako bi se krenulo u neku veću akciju saniranja Nikšića, pogotovo ovog kvarta koji je prilično ofucan, Opština zaista mora da se angažuje mnogo više i u smislu angažovanaj izvođača radova, a i finansiranja”, poručuje Lalatović.

U Opštini Nikšić od 380 stambenih zgrada. Dosada je urađena ili započeta sanacija fasada i krovova na 57 objekata, za šta je u prethodne četiri godine izdvojeno oko 390.000 eura.

 

Izvor: TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Srazmjerni penzioner Dragan

   ne vidim razlog, zašto neko ne bi uredio fasadu ili krov na zgradi, u kojoj stanuje, jer Opština izdvaja pola sredstava, od iznosa koji se predvidi za to.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
  Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.