Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Opštinari svjesni (ne)bezbjednosti raskrsnice kod OŠ „Mileva Lajović Lalatović“: Građani nam se nijesu obraćali

199043343_127257009481793_5897880546737417440_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.06.2021. u 06:25

Mišljenja smo da bi rješavanje saobraćaja na raskrsnici kod OŠ “Mileva Lajović Lalatović” postavljanjem semafora ili izgradnjom kružnog toka svakako doprinijelo poboljšanju nivoa bezbjednosti saobraćaja na ovoj raskrsnici, a za što je potrebno uraditi odgovarajuću tehničku dokumentaciju, kazali su za naš portal iz opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Kako navode, Sekretarijat je ipak preduzeo više aktivnosti u prethodnom periodu, od kada su uklonjeni semafori na raskrsnici kod OŠ „Mileva Lajović Lalatović“.

Tako su, kako kažu, u cilju zaštite pješaka, a posebno djece koja pohađaju Osnovnu školu (OŠ) „Mileva Lajović Lalatović“ postavljena tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja na putu tj. vještačke izbočine – „ležeći policajci“ u zoni raskrsnice.

„Postavljeni su saobraćajni znakovi obavještenja za označavanje „zone škole“ i „zone 30“, kojim su vozači obavješteni da se kreću u zoni škole brzinom do 30 km/h. Redovno se obilježava horizontalna signalizacija, postavlja nedostajuća vertikalna signalizacija-saobraćajni znakovi i vrši popravka vještačkih izbočina – „ležećih policajaca““, navode oni.

 

 

Takođe u neposrednoj blizini raskrasnice, kako su kazali, na zahtjev OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ i građana, ove godine postavljena su tri „ležeća policajca“ i to u Ulici Milice Vučinić i saobraćajni znakovi ograničenja brzine i zabrane parkiranja u ulicama Milice Vučinić i Voja Samardžića - Crnog.

Podsjetimo, zabrinuti stanari zgrade na uglu ulica Vuka Karadžića i akademika Branka Pavićevića obratili su se našem portalu u nadi da će neko od nadležnih početi da rješava ovaj dugogodišnji problem. Kako su kazali, gotovo svakog dana dolazi do zagušenja saobraćaja u raskrsnici, a nerijetko se dešavaju i saobraćajne nezgode.

Kovačević: Apliciraćemo za sve projekte kojima možemo da riješimo ove vrste problema

Predsjednik opštine Marko Kovačević u odgovoru našem portalu, povodom ove raskrsnice, kazao je da je upoznat sa problemom te da ga je predočio i na konferenciji Organizacije ujedinjenih nacija.

„Na samom početku mandata sam učestvovao u jednoj zoom konferenciji Organizacije Ujedinjenih nacija za bezbjednost puteva gdje su oni raspoloženi da daju neka sredstva upravo za signalizaciju u područjima osnovnih škola. Ja sam između ostalog istakao i taj problem i još neke probleme koje Nikšić ima, a to je zato što većina osnovnih škola koje se nalaze u centru grada izlaze na ulice koje imaju četiri trake. Čitava konferencija je išla u pravcu da se smanji brzina u tim područjima na 30 kilometara na sat, tako da ćemo imati inicijativu u Skupštini Crne Gore da se zakon u tom smislu promjeni“, objasnio je Kovačević.

Za kraj je dodao da će oni, kao lokalna uprava, aplicirati za sve projekte kojima mogu da riješe te vrste problema.

„Građani se nijesu obraćali Sekretarijatu“

Mještani su naveli da su se obraćali i Opštini Nikšić, ali odgovora na njihov dopis nije bilo, međutim, iz Sekretarijata kažu drugačije.

„Građani se nijesu obraćali ovom Sekretarijatu povodom izgradnje kružnog toka i postavljanja semafora na ovoj raskrsnici“, istakli su oni.

Podsjetimo, na pomenutoj raskrsnici su ranije postojali semafori, ali ih nema već duži niz godina. Novim instaliranjem semafora ili izgradnjom kružnog toka, prema mišljenju, ali i saobraćajne struke, problem bi bio riješen.

Prema podacima Uprave policije na ovom mjestu je za 11 godina bilo sedam saobraćajnih nezgoda u kojima je sedam osoba zadobilo lake povrede a dvije osobe su teže povrijeđene.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.