OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ proslavila 70 godina rada

m1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2018. u 13:05

Važan jubilej, 70 godina rada i djelovanja danas je obilježila OŠ “Mileva Lajović Lalatović“.

Kako je kazala direktorica škole Vera Božović, možda u nekim drugim sredinama i državama jubilej, kakav je ovaj njihov današnji, nema tu težinu i značaj, zahvaljujući dužoj obrazovnoj tradiciji, ali za Nikšić i Crnu Goru on je veliki.

“Sedamdeset godina postojanja i rada ove Škole i težnja da se u kontinuitetu zabilježi njen mukotrpan razvojni put, uvijek siguran i nigdje prekinut lanac uspjeha i uspona, neposredan su povod da se u kratkim crtama osvrnemo na početak njenog rada i ukratko vam ga predstavimo. Obaveza nam je da se podsjetimo na one, rekla bih, „prosvjetare podvižnike“, koji su čitav svoj životni vijek bili vjenčani sa knjigom, učenjem i znanjem”, kazala je ona nakon čega se osvrnula i na dug istorijat škole.

Ovu školsku godinu, kako je rekla, započeli su sa 1.060 učenika koji su raspoređeni u 43 odjeljenja.

“U školi je zaposleno 90 radnika, a u svom sastavu imamo i Područno odjeljenje u Rubežima, koje nas, uvijek, podsjeća na Školu čiju tradiciju baštini ova, danas slobodno možemo reći, najveća i najbrojnija školska zajednice u opštini Nikšić. Pomenuću i to da je naša škola odavno prepoznata kao multikulturalna zajednica, koja u učeničkom kolektivu, pored ostalih, ima i 170 učenika iz RE zajednice. Mi smo jedna od onih ustanova u kojima se njeguje i inkluzivno obrazovanje, koje u savremenim evropskim obrazovnim sistemima čini izuzetno važnu kariku u ukupnom obrazovnom ambijentu”, navela je ona dodajući da su prostorni kapaciteti i opremljenost ove ustanove dobri, ali to nikako ne znači da neće težiti razvijanju i uspostavljanju novih standarda.

Učenici škole, kako je naglasila, redovno učestvuju na brojnim takmičenjima na opštinskom i državnom nivou, kao i u regionu, zatim na Olimpijadi znanja, o čemu svjedoče priznanja koja danas krase vitrine ustanove.

“Svakako najveće zasluge za sve te uspjehe imaju nastavnici ove škole. Raspolažemo sa odličnim ljudskim resursima i u kontinuitetu radimo na profesionalnom usavršavanju naših nastavnika. Sasvim sigurno bi se moglo reći da smo kao kolektiv spremni na sve izazove i promjene kako bi se stvorila škola po mjeri djeteta. Naravno, svi naši rezultati i uspjesi ne bi bili mogući bez saradnje sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo, Ispitnim centrom, lokalnom zajednicom, predstavnicima NVO i roditeljima. Jedino na taj način, objedinjeni kao tim, možemo postići zajednički cilj, a to je obrazovanje novih generacija za uspješan i kvalitetan život u budućnosti koja će biti veoma zahtjevna”, istakla je Božović u nadi da će naredni rođendani škole bivati svečaniji i da će se odvijati u sve boljim uslovima i okolnostima.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pad temperature, uz povremenu kišu i pljuskove, očekuje se od večeras u Crnoj Gori. U višim planinskim predjelima na sjeveru, kiša će kratkokrajno preći u susnježicu i snijeg.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.