OŠ „Milija Nikčević“: Sadnjom 32 stabla poslali poruku mira

drvo
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2016. u 12:37

Globalnoj akciji sadnje stabala danas se pridružila i Osnovna škola „Milija Nikčević“ i time obilježila Međunarodni dan mira. 

U dvorištu škole posađene su 32 sadnice. Direktorica škole Slavica Perošević kazala je da je svaka odjeljenjska zajednica, od prvog do devetog razreda, posadila po drvo mira i tako stvorila ljetnju učionicu.

„Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mira je „Ciljevi održivog razvoja – gradivni blokovi za mir“. Ovom akcijom želimo da proslavimo ovaj dan i skrenemo pažnju na značaj 17 ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 za održivi razvoj, koji su gradivni blokovi u globalnoj arhitekturi mira“, poručila je Perošević .

Učenica Dragana Đurđevac izrecitovala je Pjesmu mira i kazala da je obilježavanje današnjeg datuma tradicija u školi.

„Nadamo se da na ovaj način i mi dajemo skroman doprinos miru u svijetu“, poručila je Dragana.

Još jedan učenik škole Stefan Perović kazao je pred okupljenima da je životna sredina jako bitna.

„Danas je vrijeme da se fokus stavi na životnu sredinu i mir. Zajedno sa hiljadama škola, omladinskih grupa i gradova obilježavamo ovaj poseban dan. Sadimo drveće sa prijateljima sa sjevera, zapada, juga i istoka. Hiljade škola u više od sto zemalja sade drveće sa nama“, poručio je Stefan i pročitao 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su svijet bez siromaštva i bez gladi, dobro zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, polna ravnopravnost…

Učenici škole izveli su performans noseći natpise sa ovim ciljevima.

Predstavnik roditelja, Andrijana Kaljević, kazala je da OŠ „Milija Nikčević“ kao lider i mirovni edukator učestvuje u nizu akcija, uz punu saradnju roditelja.

„Ovo je jedan od načina da se djeca uključe u lokalnu zajednicu. Imamo aktivne medijatore, a svi imamo zajednički cilj – izgradnju mirnog djetinjstva i razvoj društva“, istakla je Kaljević.

Svetozar Bajović pozdravio je okupljene u ime Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje.

„Ovakve i slične akcije samo su dokaz da ova škola drži visok renome kada su u pitanju obrazovne ustanove u Crnoj Gori. Naša Opština ima izrazito uspješnu saradnju sa ovom školom i uvijek smo tu da podržimo školu kada je u pitanju unapređenje obrazovanja i podigne svijest o značaju zaštite životne sredine“, naveo je Bajović.

Dio akcije bio je i prikazivnje filma „Freedom writers“, koji su pogledali učenici VIII razreda.

Današnja akcija u dvorištu škole  „Milija Nikčević“ sprovedena je u okviru međonarodnog programa Enivironment online – Životna sredina online. 

Akcija sadnje organizovana i u OŠ “Mileva Lajović Lalatović” 

Uvažavajući činjenicu da je Crna Gora ekološka država i promotor zaštite životrne sredine, učenici prvog razreda JU OŠ „Mileva Lajović – Lalatović“ iz Nikšića zasadili su danas u dvorištu škole stablo platana, simbol dobročinstva i čvrstoće karaktera, kao Drvo generacije 2016/'17. godine.

“Učenici starijih razreda, polaznici ,,Ekološke sekcije”, uz pomoć nastavnika, stručnih saradnika, Uprave Škole, radnika i roditelja, zasadili su čempres. Ove dvije sadnice, iz dvorišta naše škole, su dio porodice od 100 milona sadnica koje će biti zasađene do 2017.godine, čemu se iskreno radujemo”, navodi se u saopštenju te škole.

Ovim činom škola „Mileva Lajović – Lalatović“ je i zvanično ušla u program velike ENO akcije, odmnosno „Olimpijade sadnje drveća“. Akciju je ispred lokalne zajednice donacijom sadnica, podržao je gospodin Luka Maksimović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.