Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OSA: Nećemo da budemo najamnici sa diplomama

osa
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2015. u 16:29

Danas je u Nikšiću održan press u organizaciji novoosnovane NVO “OSA“ (omladinsko studentska asocijacija), na kojoj su studenti iznijeli svoje viđenje situacije na Univerzitetu i uopšte u Crnoj Gori.  

Kako navode predstavnici ove NVO, nezadovoljni akademski građani okupljeni oko OSA-e ne žele nijemo da posmatraju svu nepravdu kako na univerzitetu, tako i u ostalim institucijama, i voljni su da kroz razne vidove aktivnosti pomognu rešavanju najbitnijih pitanja, kao što su, uslovi studiranja, zaposlenje posle fakulteta i uopšte odnosa države prema mladim ljudima.

“Možemo konstatovati da naš Univerzitet nije nezavisan, da je zapao u kandže instrumentalizovanih pojedinaca i da počiva na nezdravim osnovama. Samim tim, univerzitet dolazi u ponižavajuću zavisnost. Umjesto na nauku, ljudi sa vrha Univerziteta su svoj fokus prebacili na spoljnu politiku. Ono zbog čega su tu zaboravljaju, pa nas nema na listi ni među osamsto, kada je rangiranje kvaliteta Univerziteta u pitanju.“, naveo je Vladimir Raičević, student Filozofskog fakulteta.   

“Mi kao organizacija ne želimo da se bavimo dnevnom politikom i političarima i u startu želimo da se ogradimo od bilo kojeg političkog subjekta. Potpuno nezavisni i odlučni, krećemo u borbu za bolje društvo i položaj u društvu kakav zaslužujemo. Nije teško primijetiti da sve veći broj naših kolega pošto završe fakultete, postaju najamnici kod vlasnika privatnih firmi, dok se u državnim ustanovama i firmama zapošljavaju samo oni sa debelim vezama.“, kaže se u saopštenju koje  je u ime članova organizacije iznio Marko Bojović, student istorije na Filozofskom fakultetu.

Iz OSA-e su najavili da je ovo tek početak niza aktivnosti koje slijede ubrzo, i da ih u narednom periodu očekuje niz akcija u vidu tribina, okruglih stolova i pres konferencija na kojima će otvoreno raspravljati o svim aktuelnim pitanjima bitnim za student i mlade ljude u Crnoj Gori

Oni su pozvali sve mlade ljude i studente koji dijele njihovo mišljenje i koji su spremni da se aktivno uključe u rešavanje gorućih problema, bez dvoumljenja pridruže organizaciji i pomognu u njenom radu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci