Otvoren još jedan Dnevni boravak za stare u Nikšiću

  • Autor onogost.me
  • 10.02.2016. u 14:51

Dnevni boravak za stare od 270 kvadrata otvoren je danas na Duklu.

Prostor je obezbijedila opština, a sredstva za rekonstrukciju Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

To je treći objekat te vaninstitucionalne zaštite u Nikšiću, u kome je obezbijeđen boravak za žitelje Dukla i besplatan topli obrok za socijalno ugrožene. 

Završetak Dnevnog boravka za stare, čiji je prvi objekat te vrste u Nikšiću otvoren 2012.godine, ozvaničili su simbolično ministri rada i socijalnog staranja i finansija, Zorica Kovačević i Radoje Žugić, koji su prethodno obišli i gradilište zgrade sa 75 stanova za penzionere.

Kovačević je kazala da će Ministarstvo rada i ove godine, kao prethodne, nastaviti da vodi računa o najstarijoj populaciji.

Ona je podsjetila na nedavno započetu gradnju 75 stanova za penzionere u Nikšiću i najavila da će u aprilu početi rekonstrukcija dva vojna objekta u podnožju brda Trebjese za izgradnju Doma starih.

“Razvojna banka Savjeta Evrope dala nam je podršku prije nekoliko dana za taj projekat, čiju realizaciju ne bi mogli početi da opština Nikšić nije uradila projekat. Opština intenzivno radi projekte koje kandidujemo kod evropskih i domaćih partnera”, kazala je Kovačević.

Ona je podsjetila i na urađeni gradski vešeraj čije su usluge besplatne za socijalno ugrožene, a u kome su uposlene i dvije osobe sa invaliditetom. 

“Svi ti projekti su Vladina i naša obaveza i znaćemo da se odužimo pripadnicima trećeg doba za koje treba da stvaramo uslove za dostojanstven i miran život”, rekla je Kovačević.

Ona je najavila da su na sjednici Vlade dogovorili i obezbijedili sredstva za kupovinu drugog dijela objekta u Duklu, gdje će biti urađen novi servis, prvi te vrste u Crnoj Gori u kome će djeci sa smetnjama u razvoju, korisnicima Dnevnih centara, biti obezbijeđeno da borave nakon navršene 27 godine, što je bilo nemoguće po dosadašnjim standardima.

“Imamo takvih zahtjeva iz nikšićke opštine i obećavam da ćemo brzo otvoriti takav objekat i zaposliti određeni broj osoba. I otvaranjem Doma za stare biće prilika da se zaposli značajan broj Nikšićana”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, zaposliti ljude koji su godinama na Birou rada je veliki problem sa kojim se Vlada i resorni ministri suočavaju, “posebno u Nikšiću gdje je veliki broj visokoškolaca”.

“Radimo na tim projektima i stvaranju uslova za dolazak investitora kako bi se omogućilo zapošljavanje i obezbijedio kvalitetan život građanima”, kazala je Kovačević.

Ministar finansija, Radoje Žugić, rekao je da je briga o starima mjera ozbiljnosti svake države i istakao da svi ti projekti, koji su urađeni u kratkom vremenu i odnose se na unaprjeđenje kvaliteta života osoba treće dobi, govore koliko je Crna Gora tome posvećena.

Žugić je ocijenio da je opština Nikšić dobar primjer konsolidacije fianasija i odlične reforme javne uprave.

“Riječ je o opštini koja je krenula krupnim korakom naprijed i odlično prati sve Vladine programe, prije svega iz ekonomske politike, što je najvažnije za stvaranje boljeg kvaliteta života”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, država ima najveći stepen odgovornosti kada je u pitanju najstarija populacija i zbog toga je sadržaje iz te oblasti definisala kao socio – humanitarnu potrošnju.

Žugić je kao veoma bitnu istakao socijalizaciju starih i njihovo uključivanje u društeveni život, čemu se, kazao je, posvećuje velika pažnja.

On je podsjetio i na započetu gradnju stanova za penzionere, kojima će u Nikšiću kvadrat biti obezbijeđen po, kako je ocijenio, izuzetno povoljnoj cijeni od 310 eura.

“Nigdje jeftinije i ozbiljnije se u Crnoj Gori ne gradi takav stambeni objekat kao u Nikšiću”, istakao je on.

Govoreći o usklađivanju penzija, Žugić je kazao da postoje kategorije penzionera koji su materijalno najugroženiji, kao i oni sa primanjem većim od ministarskih.

“Dužni smo da vodimo brigu o penzionerima sa najnižim primanjima, ali ako bi povećavali penzije bez ikakvih kalkulacija ne bi mogli obezbijediti redovnu isplatu, što je osnovni cilj naše države”, rekao je Žugić.

On je kazao da postoje elementi koji mogu da daju održive javne finansije, a da se istovremeno onima sa najnižim primanjima obezbijede eventualno vanredna usklađivanja i popravi materijalni položaj. 

Prema njegovim riječima, treba preusmjeriti sredstva za one koji najteže žive. 

“Penzioneri u Crnoj Gori, pored redovne isplate, imaće i bolji materijalni status, ne kroz kreiranje novih javnih dugova, već nastavak poreske konsolidacije, koja će omogućiti materijalni prostor, posebno onima sa najmanjim penzima”, rekao je Žugić.

On je naveo da takva priča nije “predizborna kupovina glasova” i poručio da će, “ako treba sačekati dan nakon izbora, sa prethodno napravljenom kalkulacijom, da saopšte šta čeka penzionere u Crnoj Gori, posebno one sa najnižim ličnim primanjem”. 

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović kazao je da se otvaranjem Dnevnog boravka rješava jedan od brojnih problema starih i istakao da je opština obezbijedila prostor, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja sredstva za rekonstrukciju.

On je istakao da bi u aprilu trebao biti raspisan tender za rekonstrukciju postojećih vojnih objekata u podnožju izletišta Trebjesa u kojima će biti izgrađen Dom za stare, kapaciteta za oko 200 stanara.

Direktor nikšićkog Centra za socijalni rad, Ivan Mitrović kazao je da je Nikšić, u kome su otvorena tri Dnevna boravka za stare i Gradski vešeraj, najbolji primjer kako se vodi računa o toj populaciji. 

Mitrović je kazao da, iako polako sazrijeva shvatanje o neophodnosti stvaranja boljih uslova za stare, još nema dovoljan stepen razumijevanja i prihvatljivosti takvih vrsta socijalnih usluga, poput Dvenvnog boravka.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.