Otvoren Trg Matije Jakića u Šavniku

trg_savnik1
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 21.07.2017. u 12:44

Šavnik je dobio novi rekonstruisani trg, koji nosi ime komandira Matije Jakića.

Trg je danas, u susret Danu opštine, svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je istakao posebnu simboliku gradskih trgova, naročito ovog, koji, kako je dodao, nosi ime po čuvenom antifašisti i slobodarskom sinu.

“Gradski trgovi uvijek imaju posebnu simboliku. Oni su mjesta sastanaka i rastanaka, užurbane mladosti i mudre starosti, prolaznika i dolaznika. Po njima se gradovi pamte i prepoznaju i zato postaju dio identiteta i grada i građana. I šavnički trg ima svoju dušu i svoju tradiciju“, poručio je on.

Trg je, kako je kazao, ovoga puta bio mjesto sastajališta, dobrih i pozitivnih energija.

“Sastale su su se dobre i pozitivne energije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kompanije Čelebić i Adriatik propertis, Opštine Nikšić, Ministarstva sporta i NVO Udruženja ”Roditelji”, kao i energija Opštine Šavnik i samih Šavničana. Rezultat ove udružene energije je novo ruho gradskog Trga i zajednička želja da ovo bude mjesto odakle će se nositi dobra energija i dobre uspomene“, dodao je on.

Simović vjeruje da će svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos u mijenjanju stvari nabolje.

“Šavnik i Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati, već ih čuvati na odgovoran i održiv način za buduće generacije – jedinstvene i neponovljive prirodne ljepote. Šavnik često nazivaju ‘varoš na tri vode i sa dvije zore’, a svakim danom ga otkrivaju novi turisti, o njemu pričaju i rado mu se vraćaju. Kanjon Nevidio, postao je brend ne samo Šavnika, već i Crne Gore i godinama bilježi veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta“, poručio je on.

Ministar je istakao da se jedinstveni spoj surovosti i ljepote planinskih masiva, rijeka, jezera i kanjona, sela, zaseoka i katuna, može svrstati u najveće vrijednosti te vrste u ovom dijelu Evrope, a, po njegovim riječima, predstavlja izuzetnu osnovu za razvoj agro-turizma kao jednog od vidova održive valorizacije izdašnih prirodnih potencijala.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.