Ozon: Građani i NVO da se izbore za bolju životnu sredinu

zivotna_sredina1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 17.11.2016. u 11:02

Povodom obilježavanja 17. novembra, Svjetskog dana ekoloških pokreta, Ekološki pokret ,,Ozon” poručuje da je jačanje ekološkog, kao i svih vidova građanskog aktivizma, od suštinskog značaja za budućnost Crne Gore, kako u kontekstu zaštite ugroženih prirodnih resursa, prije svega prostora, tako i kada je riječ o daljoj demokratizaciji društva, budućem ekonomskom razvoju i integracijskim procesima.

”Iako se nekad kao nemoguća čini misija zaštite javnog interesa, Ustava Crne Gore, u kojem između ostalog piše da smo ekološka država, efikasne i neselektivne primjene važećeg zakonodavnog okvira, koji se sve više usaglašava sa evropskim akijem,  kao i potvrđenih međunarodnih ugovora, svjesni smo da je danas najvažniji zadatak organizacija civilnog društva da upravo istraju u toj borbi, da budu ne korektivni faktor, već ozbiljan akter u procesima donošenja odluka na svim nivoima”, ističe se u saopštenju i dodaje da je potrebno obezbijediti određeni uticaj da bi se to ostvarilo, a ne pristajati na kozmetičke performanse.

”Performansi služe da predstave civilni sektor u svijetlu neprimjerenom za ovaj važan segment društva, što se čini da je aktuelni trend u Crnoj Gori i što može odgovarati samo onima koji su našli svoj lični interes u tome”, navodi Ozon.

Po njihovom mišljenju, ekološki građanski aktivizam nikad nije bio na većim iskušenjima, kako u svijetu, tako i u našem regionu, a te tvrdnje zasnivaju na osnovu temeljnih anailiza načina na koji institucije sistema reaguju na građanske inicijative čiji je cilj zaštita prava zdravu na životnu sredinu, koje su sve prisutnije i kod nas. 

”Na sreću ili nesreću, to je već pitanje koje ima i filosofsku dimenziju, pa ćemo ga ostaviti za neku drugu priliku”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se pozivaju građani i organizacije civilnog društva da daju doprinos u zaštiti životne sredine i radu te nevladine organizacije.

”Shodno osnovnoj misiji naše organizacije, pozivamo građanke i građane Crne Gore da koriste sva garantovana prava, da se bore za pravovremeno informisanje, da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču kvaliteta životne sredine, za pristup pravosuđu u slučaju povrede tih prava. Pozivamo sve organizacije civilnog društva i sve one koji iskreno žele da se izborimo za bolju životnu sredinu u kojoj će sistem garantovati i zaštitu javnog interesa i poštovanje važećih zakona, drugačije kulturološke, etičke i moralne vrijednosti od ovih sada izraženih koje nas odvlače u propast, da daju doprinos tim nadasve humanim ciljevima”, 

Ekološki pokret ,,Ozon” poručuje da će kao i do sada ostati na jedinoj ispravnoj strani, kako su rekli, ovog nažalost duboko polarizovanog društva, na strani čovjeka i prirode.

”Jer, za nas ne postoje kompromisi kada je zaštita javnog interesa u pitanju. Zato, pridružite se nekoj od naših ili akcija koje se organizuju sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva koje je nešto najvrijednije što smo naslijedili i što treba da sačuvamo za generacije koje dolaze, bez straha od pritisaka koji će kao i do sada uvijek biti vršeni na ekološke i građanske aktiviste u trenucima kada budu ugroženi nečiji privatni, pojedinačni ili partijski interesi”, zaključili su iz Ozona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapšeno je još nekoliko službenika Uprave prihoda i carina (UPC), zbog sumnje da su umiješani u krađu zaplijenjenih cigareta koje je trebalo da budu uništene, saopšteno je iz Tužilaštva.
Prije pola godine uprava nikšićkog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora te firme Velizara Vojinovića, a ovih dana zatražiće od Vrhovnog državnog tužilaštva odgovor da li je formiran predmet po prijavi i ukoliko jeste u kojoj je fazi.