Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OZON: Peticiju za očuvanje lipa potpisalo oko 700 građana

lipe
Ozon
  • Autor onogost.me
  • 24.06.2016. u 15:02

Peticiju ekološkog pokreta Ozon za očuvanje drvoreda lipa na Trgu Slobode u Nikšiću, čije je uklanjanje predviđeno rekonstrukcijim gradskog trga, podržalo je oko 700 građana, navode iz tog nevladinog udruženja. 

Ekološki pokret ,,Ozon” javno poziva lokalnu upravu Opštine Nikšić da odustane od predloženog projekta rekonstrukcije centralnog gradskog Trga Slobode i da nakon javnih konsultacija sa građanima i zainteresovanom javnosti objavi javni poziv za najbolje idejno rješenje koje će, kako navode, biti utemeljeno na potrebama građana.

U Ozonu ističu da nije sprovedena procedura procjene uticaja na životnu sredinu, te da, kako tvrde, čitav projekat nema podršku javnosti, smatraju da je potrebno hitno stopirati sve aktivnosti i odustati od projekta čija realizacija zbog svega navedenog nije u javnom interesu.

Za kratko vrijeme smo skupili oko 700 potpisa građana koji su podržali peticiju koja ima za cilj očuvanje višedecenijskih drvoreda lipa na Trgu Slobode, čije je ukljanjanje predviđeno bez utemeljene argumentacije i na osnovu paušalnih ocjena o njihovom stanju. Kroz direktnu komunikaciju sa velikim brojem građana Nikšića, kao i našim sugrađanima koji trenutno žive i rade u drugim sredinama, došli smo do zaključka da je nedopustiv ignoranstki odnos lokalne uprave prema potrebama građana i jednostrano favorizovanje pojedinačnih projekata bez prethodno sprovedenih javnih konsultacija, javnog poziva za najbolja idejna rješenja i kvalitetne javne rasprave  zasnovane na argumentima”, stoji u saopštenju Ozona koje potpisuje Aleksandar Perović.

Peticiju je, kako se navodi, podržao i međunarodno priznati stručnjak  dr Dragan Hajduković, idejni tvorac projekta ekološke države.

,,OZON” će u toku sledeće sedmice lokalnoj upravi dostaviti peticiju i stavove naših sugrađana koji su učestvovali na konkursu ,,Nikšićke lipe, simboli našeg grada”, kako bi i na taj način uticali da se otvori prostor za argumentovani dijalog i utiče da se Trg Slobode uredi na način koji će kod svih nas izazvati pozitivne vibracije”, zaključuje se u saopštenju. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.