OZON: Pitanje kilmatskih promjena rješavati kroz regionalnu saradnju

299932
summitspot.org
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2015. u 16:20

“Iako Crna Gora nije u fokusu kada je u pitanju uticaj na globalne klimatske promjene u pitanju, njena odgovornost nije umanjena u procesu ublažavanja posledica koje izazivaju promjene”, navodi se u saopštenju OZONA povodom Svjetskog dana klimatskih promjena

Izvršni director OZON-a, Aleksandar Perović istakao je da je potrebno zaustaviti dalju devastaciju prostora, prenamjenu  poljoprivrednog zemljišta, nekontrolisanu sječu šuma, ugrožavanje  vodotoka i zagađenje izvorišta. U svrhu postizanja ovog cilja potrebno je, kako je kazao, staviti akcenat na jačanju regionalnog dijaloga.

On je takođe istakao da je Crna Gora u obavezi da prikuplja relevantne informacije,  izrađuje i organima UNFCCC-a podnosi nacionalne izvještaje 
uključujući i Nacionalne inventare emisija gasova sa efektom staklene bašte , da razvija Strategije za ublažavanje klimatskih promjena i Strategije adaptacije na izmijenjene klimatske uslove, da sarađuje u klimatskim osmatranjima, istraživanjima i transferu tehnologije, kao i da unapređuje programe obrazovanja i jačanja svijesti javnosti.

“Potrebno je inicirati i javni dijalog uz učešće javnosti, u procesu donošenju odluka i javnih politika iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena i u najvećoj mjeri potencirati regionalni pristup”, naglasio je Perović.

Na kraju je navedeno i da je važno raditi i na lokalnim akcionim planovima u ovim oblastima, uz uvažavanje mišljenja stručne i laičke javnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pad temperature, uz povremenu kišu i pljuskove, očekuje se od večeras u Crnoj Gori. U višim planinskim predjelima na sjeveru, kiša će kratkokrajno preći u susnježicu i snijeg.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.