Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OZON: Pitanje kilmatskih promjena rješavati kroz regionalnu saradnju

299932
summitspot.org
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2015. u 16:20

“Iako Crna Gora nije u fokusu kada je u pitanju uticaj na globalne klimatske promjene u pitanju, njena odgovornost nije umanjena u procesu ublažavanja posledica koje izazivaju promjene”, navodi se u saopštenju OZONA povodom Svjetskog dana klimatskih promjena

Izvršni director OZON-a, Aleksandar Perović istakao je da je potrebno zaustaviti dalju devastaciju prostora, prenamjenu  poljoprivrednog zemljišta, nekontrolisanu sječu šuma, ugrožavanje  vodotoka i zagađenje izvorišta. U svrhu postizanja ovog cilja potrebno je, kako je kazao, staviti akcenat na jačanju regionalnog dijaloga.

On je takođe istakao da je Crna Gora u obavezi da prikuplja relevantne informacije,  izrađuje i organima UNFCCC-a podnosi nacionalne izvještaje 
uključujući i Nacionalne inventare emisija gasova sa efektom staklene bašte , da razvija Strategije za ublažavanje klimatskih promjena i Strategije adaptacije na izmijenjene klimatske uslove, da sarađuje u klimatskim osmatranjima, istraživanjima i transferu tehnologije, kao i da unapređuje programe obrazovanja i jačanja svijesti javnosti.

“Potrebno je inicirati i javni dijalog uz učešće javnosti, u procesu donošenju odluka i javnih politika iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena i u najvećoj mjeri potencirati regionalni pristup”, naglasio je Perović.

Na kraju je navedeno i da je važno raditi i na lokalnim akcionim planovima u ovim oblastima, uz uvažavanje mišljenja stručne i laičke javnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Nikšićka policija je Osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Lj.K. (47) zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.