OZON: Zatvoriti smetlište „Mislov do“

mislov-do_niksic1
Ekološki pokret OZON
  • Autor onogost.me
  • 19.07.2016. u 10:08

Ekološki pokret OZON saopštio je da podržava inicijativu građana mjesnih zajednica Kličevo i Straševina, u cilju hitnog zatvaranja i sanacije neuređenog gradskog smetlišta „Mislov do“.

Kako navode iz te nevladine organizacije (NVO), smetlište „Mislov do“ koristi se 13 godina. Po njhovim procjenama na njemu je odloženo oko 500.000 tona različitih vrsta otpada.

”Imajući u vidu da lokalna uprava definitvno nije sposobna da uspostavi zakonit, pravilan sistem upravljanja komunalnim otpadom, ideja je da se peticijom građana, koja će biti adresirana na Vladu Crne Gore, utiče da se ovaj veliki ekološki problem riješi, tako što će resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, preuzeti odgovornost za sanaciju, što je već poznata praksa u slučajevima opštine Berane – bivša gradska deponija ,,Vasove vode” i Prijestonice Cetinje – neuređeno smetlište ,,Vrtjeljka”, za čiju su sanaciju sredstva obezbijeđena iz državnog budžeta”, predlažu iz OZON-a.

Prema njihovim riječima, najprimitivniji način odlaganja komunalnog otpada na lokaciji ,,Mislov do” ne samo da ugrožava zdravlje ljudi i kvalitet životne sredine, već postoji i realna opasnost da se izazovu veće komplikacije u slučaju zapaljenja deponijskih gasova.

Deponijski gasovi, navode, nastaju kao rezultat brojnih bioloških, hemijskih, fizičkih i drugih reakcija, koje su rezultat razgradnje organskog otpada u aerobnim i anaerobnim uslovima.

”Da je riječ o nezakonitom objektu potvrđuje i član 78 važećeg Zakona o upravljanju otpadom, koji propisuje kako je infrastrukturno potrebno da bude opremljena lokacija koja se koristi za privremeno odlaganje komunalnog otpada, što neuređeno smetlište ,,Mislov do” nema, kao i nepostojanje saglasnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, što smo utvrdili direktnom komunikacijom i za šta posjedujemo zvaničnu prepisku”, upozoravaju.

Takođe, najavili su da će preko svog Arhus Centra Nikšić i u ovom slučaju pokrenuti potrebne inicijative ka pravosudnim i inspekcijskim organima.

”Cilj je da se iskoristile sve institucionalne mogućnosti i utiče da se što prije zatvori nelegalni objekat ,,Mislov do” u okviru koga se 13 godina vrši nepravilno deponovanje i miješanje različitih vrsta otpada, što je, takođe, nezakonito, i otpočne sa sanacijom lokacije, ali i ispitivanjem svih drugih relevantnih okolnosti koje su uslovile da se na tom prostoru deponuje otpad iz drugih opština i za to naplaćuju usluge”, zakljućuju iz Ekološkog pokreta OZON.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.