Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Perovićeva po spornim rješenjima prihodovala preko 22.000 eura

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 22.03.2024. u 10:45
Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović prošle godine na osnovu spornih rješenja za varijabilni dio i zarade i prekovremeni rad ostvarila zaradu u iznosu od 13.447 eura, navodi se u izvještaju Budžetskih inspektora. Pored toga inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722 eura.

Budžetske inspekcije utvrdila je brojne nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora u Agenciji za sprječavanje korupcije, na čijem je čelu Jelena Perović. Izvještaj je objavljen sa sajtu Ministarstva finansija.

“Odgovorno lice u subjektu nadzora donijelo je rješenje o zaradi kojim je utvrđeno pravo na varijabilni dio zarade i rješenje za rad duži u od punog radnog vremena (prekovremeni rad) kao neovlašćeno lice”, navode budžetski inspektori u zaključcima.

Navode da nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Navedeno ima za posljedicu da je direktorica za period od januara do decembra 2023. na osnovu navedeih rješenja ostvarila zaradu od 13.447 eura”, navodi se u dijelu zapisnika.

Budžetski inspektori su zaključili i da Statut ASK-a nije usklađen sa Zakonom o zaradam zaposlenih u javnom sektoru u dijelu odredbi kojim se definišu prava na naknade i načini ostvarivanja za članove radnih tijela.

Pored toga inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722.

"Naknade za komisije i savjete ustanovljene posebnim zakonom ili odlukom organa lokalne samouprave, kao i komisije obrazovane za realizaciju projekata od državnog interesa mogu se isplatiti uz saglasnost Vlade, odnosno organa lokalne samouprave, po prethodno pribavljenoj potvrdi o raspoloživim sredstvima od strane Ministarstva odnosno nadležnog organa lokalne uprave za finansiranje", stoji u zapisniku.

Po tim rješenjima o naknadama, koja su za budžetske inspektore sporna, a koja je donijela direktorica ASK-a, u prošloj godini je isplaćeno 65.343 eura.

"Nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradam u javnom sektoru. Rješenje o naknadama i drugim primanjima za lica koja su izabrana, imenovana ili postavljena u skladu sa propisima, osim za lica iz stava 2 ovog člana, donosi organ radno tijelo koji ih je izabrao, imenovao ili postavio", navodi se u zapisniku.

Agencije za sprječavanje korupcije izjavila je prigovor na zapisnik koji potpisuju dvije budžetske inspektorke, jer je, kako navode, "dokument pun pravnih i logičkih besmislica", te da će u sudskim postupcima dokazati da je zakon na njihovoj strani.

Naknade članovina i predsjedniku Savjeta uvećane mimo zakona i znanja Vlade

Inspektori navode i da je odlukom utvrđivanju visine naknada za rad predsjednika i članova Savjeta ASK-a izvršeno privremeno usklađivanje naknada, bez saglasnosti Vlade, mimo Zakona o zaradama u javnom sektoru. Po tom osnovu za pola godine isplaćeno je oko 12.000 eura više od onoga što zakon predviđa,

Shodno toj odluci utvrđene su naknade od 648 eura za članove savjeta i 926 eura za predsjednika.

“Prosječna bruto zarada na nivou 2022. iznosila je 883 eura te su naknade trebale biti utvrđene u iznosu od 441 eura za predsjednika i za članove savjeta, što bi za period od januara do jula 2023. iznosilo 15.452 eura. Isplaćene naknade predsjedniku i članovima Savjeta od januara do jula 2023. iznosile su 27.749 eura”, navode budžetski inspektori u zapisniku.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.