Petrovići dobili vodu

42435042_679398035792869_3915463964250603520_n
Jovanka Komnenić
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2018. u 11:53

Nakon 25 godina čekanja, danas je svečano pušten u rad novoizgrađeni vodovod u Petrovićima.

Prisustvovao i potpredsjednik Vlade Milutin Simović koji je istakao da je današnji događaj važna pretpostavka za sve ono što su budući napori koje će realizovati takođe uz partnerstvo lokalne samouprave, Vlade, lokalnih javnih preduzeća, državnih javnih preduzeća, i vrijednih uposlenih u tim preduzećima.

„Ja mislim da to ulaganje vrijedi u odnosu na ono što je taj decenijski san mještana Petrovića. Sada već stvaramo pretpostavke da ovaj vodovod ima svoj nastavak i za vodosnabdijevanje Vraćenovića. Svjedoci ste da smo u posljednje vrijeme snažno krenuli u pokušaju da obezbijedimo vodosnabdijevanje cijelih bezvodnih Banjana, dijelom napajući te vodovode pokraj Bilećkog jezera, a dijelom kroz istražne bušotine i već smo na dobrom tragu.  Ja sam siguran u narednim mjesecima da ćemo nastaviti sa ovim projektom eksploatacionih bunara u Riječanima. Želim da se zahvalim opštini Nikšić na jednom veoma snažnom, korektnom i predanom odnosu, na razumijevanju životnih potreba građana u ruralnim područjima“, istakao je Simović dodajući da raditi to u jednom opštini koja je svojim prostranstvom veoma velika, nije svejedno.

On je zahvalio izvođaču radova, nikšićkom preduzeću „Vodovod“, na kako je rekao, ovom tehnički veoma zahtevnom projektu.

„Projekat je podrazumijevao i bunar nadomak Bilećkog jezera  i primarni cijevovod sedam i po km i sekundarni cijevovod sa tri i po kilometra i to u nimalo lakoom terenu, u kršovitom terenu, izgradnju tog rezervoara od 180 kubika i izgradnju ta dva rezervoara od 15 kubika od kojih treba da se povuče voda dalje za Vraćenoviće“, najavio je Simović.

Predsjednik opštine Veselin Grbović naveo je da je vrijednost ove investicije oko 500 hiljada eura.

„Uspjeli smo da vodu iz bunara pored Bilećkog jezera sa neke kote od 270, 280 metara pumpamo na kotu na 750 metara u bazen odakle slobodnim padom će se snabdijevati selo Petrovići, a uradili smo i pumpno postrojenje kod kružnog toka odakle dalje radimo vodovod za selo Vraćenovići“, objasnio je Grbović.

Istakao je i da se nada se da će žitelji Mjesne zajednice Petrovići, kojih ima oko 200, biti zadovoljni, a neki koji su napustili svoja ognjišta se vratiti.

„Ovdje ima oko 45 domaćinstva i nadam se da će još poneki od bivših mještana, koji su se preselili u Nikšić i u druge gradove, moći da naprave tu nove kuće, vikendice, da mogu da se bave poljoprivredom jer su zaista uslovi izvanredni“, smatra predsjednik opštine.

Mještanin Jovan Marković zahvalio je svima koji su doprinijeli da oni danas dobiju vodu.

„Ako je voda izvor života, a jeste, vi ste danas udahnuli život u ovu mjesnu zajednicu. Udahnuli ste život i radost u svaku kuću. Ovo je naš 25-godišnji san“, kazao je on.

     Jovanka Komnenić

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.