“Pitanje dana kada će afrička kuga svinja biti registrovana u Crnoj Gori”

pig-1249586_640_1_2
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 28.07.2023. u 09:02
U Crnoj Gori nije registrovan ni jedan slučaj afričke kuge svinja, ali, kako kaže, Dejan Laušević iz Veterinarske laboratorije, pitanje je trenutka kada će se to desiti, budući da je bolest registrovana u svim zemljama regiona. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da ta bolest nema lijeka i da je eutanaziranje svih svinja na farmi i sterilizacija jedini vid borbe.

On napominje da je afrička kuga kod svinja već prisutna u svim zemljama regiona i da smo okruženi.

“Nije registrovan ni jedan slučaj, ali kako stvari stoje pitanje je kada će se pojaviti, za nekoliko dana, nedjenja mjeseci. Uglavnom, nećemo biti pošteđeni”, kazao je Laušević.

Smatra da tgreba kontrolisati transport, uvoz, izvoz kako bi se spriječilo da bolest uđe kod nas.

“Treba jačati svijest farmera, pojačati sigurnosne mjere na farmama. Te sigurnosne mjere na farmama, mogu dati dobre rezultate”, kazao je on.

Ističe da je jako bitno da niko ne ulazi u svinjac osim vlasnika i još jedne osobe.

“Kada svinja oboli, Veterinarska služba tu malo šta može da uradi. To je bolest protiv koje se ne možemo drugačije boriti osim tako što ćemo eutanazirati sve svinje u dvorištu u kojem se pojavi i izvršiti dezinfekciju. To je bolest kod koje nema terapije, nema vakcine. Moramo potpuno sterilizovati tu farmu. To su nepopularne mjere, ali je jedini način”, kazao je on .

Upozorio je farmere da prijave kada prepoznaju bilo kakvu promjenu kod svojih svinja, jer je jako bitno da se reaguje prije nego što se proširi. Upozorava da će to biti veliki udar na budžet iako nije preveliki proj svinja u Crnoj Gori.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.