Pivara obilježila Evropsku sedmicu za smanjenje otpada

foto_-_vidra_u_delti_4
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2017. u 13:40

Skulptura vidre, visine 3.2 metra, napravljena od recikliranih plastičnih čaša, postavljena je u centralnom atrijumu tržnog centra Delta City, u sklopu obilježavanja Evropske sedmice za smanjenje otpada. Skulpturu je izradio akademski vajar Marko Petrović Njegoš za potrebe Pivare „Trebjesa“, koja na ovaj način želi da pošalje poruku o značaju pravilnog upravljanja otpadom.

Satkana od oko 30.000 plastičnih čaša, vidra predstavlja originalnu umjetničku instalaciju i biće izložena u atrijumu zaključno sa petkom (24. novembar).

„Vidra šalje poruku u ime svoje vrste, koja je ugrožena, ali i u ime cijele prirode. Ona apeluje da čuvamo prirodu i nađemo vrijeme za očuvanje životne sredine. U kontekstu upravljanja otpadom, tri su koraka koja svako od nas može lako da napravi: smanjenje otpada, ponovno korišćenje ambalaže i reciklaža“, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“.

Tema ovogodišnje Evropske sedmice za smanjenje otpada je „Koristi ponovo: daj novi život starim stvarima“.  

„Praveći skulpturu vidre dali smo novi život iskorišćenoj plastičnoj ambalaži. Ova skulptura, na koju, vjerujem,  niko neće ostati ravnodušan, pravi je pokazatelj kako možemo da iskoristimo otpad. Sve plastične čaše koje su posjetioci Lake fest-a ove godine prikupili u sklopu naše ekološke akcije Rock and Recycle iskorišćene su u ovom postupku,“, navela je Milić.

Autor skulpture Marko Petrović Njegoš približio je postupak izrade, navodeći da je cio proces trajao oko mjesec i po.

„Materijal od kojeg smo napravili vidru je nezahvalan za rad, a proces je obuhvatio faze pranja čaša, zatim topljenja i pravljenja ploha, koje smo vezivali na metalnu konstrukciju. Iako se najviše izražavam u kamenu, odazvao sam se i na ovaj poziv Pivare „Trebjesa“, jer je to jedna od rijetkih kompanija sa kojom se zajednički dolazi do ideje i koja podstiče autorovu slobodu izražavanja. Naša vidra moli da se povede više računa o zaštiti životne sredine i o reciklažnom materijalu, koji se može iskoristiti u ovakve svrhe“, rekao je Petrović Njegoš.

Vidra je izabrana kao životinja koja je simbol čiste vode i čistih staništa. Na ovaj način Pivara „Trebjesa“ krunisala je ovogodišnju kampanju Rock and Recycle, koju već pet godina realizuju na Lake Fest-u, uz Ekološki pokret „Ozon“, kao implementacionog partnera. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.