Plužine: Počeo omladinski kamp „Zajedno za društvo bez predrasuda“

foto2
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.09.2018. u 13:18

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ u saradnji sa NVO COSMO započela je petodnevni omladinski kamp „Zajedno za društvo bez predrasuda“ u Etno selu Izlazak u Plužinama, a sve uz finansijsku podršku Ministarstva sporta.

Kamp se organizuje u okviru istoimenog projekta koji za cilj ima povezivanje mladih iz romske i neromske zajednice, kroz podizanje svijesti o značaju omladinskog aktivizma i multikulturalizma.

Izvršni direktor ROM „Koračajte sa nama – Phiren amenca“, Elvis Beriša kazao je da kamp ima višestruke vrijednosti zbog činjenice da su projektom obuhvaćeni mladi kako iz romske tako i neromske populacije, i da mu je zadovoljstvo da se i mladi Romi/kinje sve više uključuju u kreiranje okruženja koje svima pruža jednake mogućnosti.

Da je projekat odgovor na nedavno sprovedeno istraživanje o stavovima mladih koje je pokazalo da mladi u Crnoj Gori najveću socijalnu distancu imaju prema pripadnicima romske populacije, navela je Andrijana Radović, izvršna direktorica Crnogorske organizacije za samostalnost i mobilnost omladine, dodajući da jedino umrežavanjem mladih možemo razbiti predrasude i biti korak bliže ka boljoj integraciji Roma/kinja u crnogorsko društvo.

Predstavnica Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Andrea Popović zvanično je otvorila kamp, izrazavajući zadovoljstvo što je Ministarstvo sporta prvi put podržalo projekat neke romske organizacije, nadajući se daljoj uspješnoj saradnji. Ona je na kraju objasnila učesnicima da je Zakon o mladima još uvijek u proceduri usvajanja i da je Ministarstvo sporta usvojilo čak 70 odsto  komentara koji su pristigli od strane mladih i omladinskih organizacija.

Svečanom otvaranju kampa prisustvovali su i predstavnici Direktorata sporta koji su ohrabrili učesnike da nastave sa aktivizmom i tom prilikom donirali sedam fudbalskih lopti.

Kamp će trajati do 30. septembra.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.