Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Po nalogu Upravne inspekcije u opštini Nikšić uručeni otkazi za 87 radnika

opst
  • Autor onogost.me
  • 21.12.2015. u 09:22

Otkazi za 87 radnika lokalne uprave epilog su inspekcijskog pregleda koji je Upravna inspekcija sprovela 26. novembra, a 1. decembra u svom izvještaju, dostavljenom nadležnom organu lokalne uprave, konstatovala neregularnosti u zapošljavanju.

Lazar Mijanović, Sekretar za lokalnu samoupravu, objašnjava da je Upravna inspekcija utvrdila da su svi oni dobili rješenja bez prethodno sprovedenog postupka zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme po osnovu javnog oglasa, u skladu sa odredbama zakona o državnim službenicima i namještenicima. Zbog toga je, kako kaže, naložila da se nepravilnosti otklone.

„ U ovom slučaju se ne radi o krivičnom djelu, već o prekršaju i pogrešnom tumačenju odredbi zakona o radu na zaposlene u lokalnoj upravi, na koje se primjenjuje isključivo zakon o državnim službenicima i namještenicima. Mi sad moramo sprovesti proceduru u skladu sa zakonom i moramo u budućem periodu raspisati interne oglase unutar organa, interne oglase između organa i javne oglase za popunjavanje navedenih navedenih radnih mjesta“, ističe Mijanović i dodaje da su u cijeloj priči radnici kolateralna šteta pošto ne snose odgovrnost zbog okolnosti na osnovu kojih su dobili rješenja.

Priču o spornim zapošljavanjima pokrenuli su odbornici DF-a u maju prošle godine kada su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica zbog nezakonitog zapošljavanja u opštini Nikšić u organima lokalne uprave i javnim preduzećima tokom 2012. godine kada su u gradu pod Trebjesom bili lokalni izbori.

Tada je na čelu opštine bio Nebojša Radojičić. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.