Pobjeda počela obilježavanje jubileja: Donirane sadnice nikšićkoj gimnaziji

58376323_580402345813559_3088408036482482176_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 26.04.2019. u 06:13

U okviru obilježavanja jubileja – 75 godina postojanja, Pobjeda je, sa sponzorima, donirala Gimnaziji “Stojan Cerović” botaničku baštu sa 75 sadnica.

Kako je prilikom svečane “predaje” bašte kazao direktor Nove Pobjede Draško Đuranović, potpuno je prirodno da godinu obilježavanja 75 godina tog lista počinju iz grada gdje je štampan prvi broj Pobjede 24. oktobra 1944. godine.

“Ovaj arboretum danas, 75 sadnica, otvaramo ispred gimnazije, znamenite nikšićke gimnazije, i želio bih ovom prilikom da kažem da ćemo tokom čitave godine obilježavati ovaj jubilej”, najavio je on i dodao da 75 sadnica na neki način simbolično označavaju kontinuitet onoga što jeste Pobjeda kao neka vrsta državnog brenda i onoga što kao prvi dnevni list znači za Crnu Goru.

Prvi čovjek opštine, Veselin Grbović podsjetio je da je mjesec poslije oslobođenja Nikšića ovdje izašao prvi broj Pobjede u Njegoševoj ulici, u kući Radojičića, da bi kasnije prešao na Cetinje, izlazio jedan kraći period u tom gradu, a potom se izdavao u tadašnjem Titogradu.

“Tada je to bio list koji je izlazio dva puta nedeljno, 1975. godine je počeo da izlazi kao dnevni list i zaista je bio, ja sam iz te generacije koja pamti to, jedini pravi list ne samo u Crnoj Gori, nego i među najboljim u onoj Jugoslaviji. Vremena se mijenjaju, dolaze novi mediji, dolaze i drugi načini izvještavanja građana. Međutim, ipak Pobjeda drži taj primat u Crnoj Gori”, smatra Grbović.

Boris Nikolić, direktor Gimnazije, zahvalio je dnevnom listu Pobjeda i Opštini Nikšić na donaciji.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što aktivnosti, koje oni povodom jubileja žele da obave, kreću iz naše škole, odnosno našeg dvorišta”, istakao je on.

A botanička bašta, prema riječima Zorice Božović, diplomiranog inženjera hortikulture iz rasadnika Ekoplant u Podgorici, sadrži ukrasno bilje, visoke lišćare, visoke četinare, grmlje, žbunje…

“Znači sve ono što je adekvatno za nikšićku klimu, što se nadamo da će da izdrži sve niske temperature i snijeg koji je često u Nikšiću, a naravno i ljetnje temperature koje su, u svakom slučaju, niže nego kod nas u Podgorici”, zaključila je ona.

Nakon botaničke baste, Pobjeda Nikšićanima, uoči 21. maja, planira pokloniti koncert JU “Zahumlje” na gradskom trgu, a svim čitaocima 28. aprila zbirku poezije Vita Nikolića “Trag da nas sjeti”. Nakon Nikšića slijede aktivnosti u gradovima u kojima se Pobjeda takođe štampala – Cetinju i Podgorici.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.