Počela adaptacija površina za kretanje osoba s invaliditetom, Vujačić: Pozitivan primjer da slijede i druge opštine

20170607_145758
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 11.06.2017. u 06:48

Na oko 250 lokacija širom grada ovih dana biće uređene trotoarske površine kojim će se konačno sprovesti  zakonom predviđene mjere za kretanje osoba sa invaliditetom.

Po Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je donesen još 2008. godine,  svi javni objekti, uključujući i poslovno-stambene i stambene objekte moraju biti izgrađeni po standardima pristupačnosti, ili rekonstruisani, adaptirani, odnosno prilagođeni u skladu s tim standardima.

Iako se dosta kasni, opština Nikšić među prvima je odlučila da stavi tačku na ovo važno pitanje pa je sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), u svrhu realizacije projekta izgradnje rampi za osobe sa invaliditetom na gradskim saobraćajnicama, nedavno potpisala sporazum o realizaciji projeka adaptacije gradskih površina za kretanje osoba sa invaliditeteom, vrijedan 80.000 eura.

 „Ovo je zaista jedna izuzetno važna investicija za tu najosjetljiviju grupu građana koja će zaista omogućiti jedan slobodan pristup svim objektima u našem gradu“, kazao je tom prilikom prvi čovjek opštine, Veselin Grbović.

Izvršna direktorica „Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore“, Marina Vujačić, podjseća da nadležni ne bi smjeli nikada zaboraviti da je nesmetano kretanje jedno od osnovnih prava osoba s invaliditetom, te da od pristupačnosti javnih površina, navodi, apsolutno svi građani imaju benefite: djeca, starije osobe, roditelji s djecom, biciklisti i sl.

„ Kako u Nikšiću, tako i udrugim sredinama, osobe s invaliditetom nerijetko su bile i životno ugrožene,  jer su zbog neravnih površina, visokih trotoara, morale i moraju da se kreću po kolovozu i tako dovode i sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost, odnosno ugrožavaju bezbjednost“, podsjeća ona i napominje da primjerom Nikšića treba da se služe i druge opštine jer je, ako ističe, to obaveza koju bi svaka lokalna samouprava trebalo da finansira iz budžeta, kao redovnu aktivnost.

„ TIKA je poznata da inače podržava projekte namijene osobama s invaliditetom i brojnim drugim ugroženim grupama. S druge strane, ipak raduje činjenica da je Opština Nikšić konačno prepoznala ovaj problem i rješava ga, nadamo se na adekvatan način. Nadamo se da će i druge opštine početi s istom praksom“, pručuje na kraju Vujačić.

Predviđeno je da radovi traju oko 60 dana. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.