Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počela kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“

capture
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2016. u 15:10

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Sektora policije opšte nadležnosti i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore NBOCG  ponovo sprovode petnaestodnevne kampanje „Stop neregistrovanim vozilima“. 

Kako objašnjavaju, kampanja se sprovodi jer je procijenjeno da se na teritoriji Crne Gore u ovom momentu koristi oko 10.000 neregistrovanih vozila, te da je taj broj u posljednjem periodu u porastu.

Narednih petnaest dana će građanima biti dijeljeni flajeri „Stop neregistrovanim vozilima“, kako bi se preventivno uticalo na smanjenje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Kako se navodi u saopštenju UP, uporedo sa ovim preventivnim, saobraćajna policija će na putnim pravcima u Crnoj Gori sprovoditi i represivne aktivnosti odnosno kontrolu registracije vozila od strane vozača koji učestvuju u saobraćaju. 

Nakon 1. decembra ove godine, do kada traje kampanja, represivne aktivnosti policije će se nastaviti. 

“Represivne aktivnosti se odnose na to da će policijski službenici, koji zateknu vozača u upravljanju neregistrovanim vozilom, takvo vozilo isključiti iz saobraćaja, a vozaču će izdati nalog za naplatu novčane kazne zbog prekršaja odnosno protiv njega će nadležnom sudu za prekršaje podnijeti prekršajnu prijavu”, kažu iz UP.

Kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“ ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. 

“Naime, neregistrovana vozila po pravilu nijesu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njiih već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju su skrivili, kao i zakonske sankcije za učestvovanje u saobraćajnoj nezgodi upravljajući neregistrovanim vozilom bez obzira da li su saobraćajnu nezgodu skrivili ili ne”, dodaje se u saopštenju.

Uprava policije MUP-a i NBOCG su, podsjećamo, prvi put ovu kampanju sprovodili u martu ove godine. Kampanja je za vrijeme njenog trajanja imala efekta na pozitivne trendove u ovoj oblasti. Međutim, procijenjeno je da je kampanju potrebno sada ponovo realizovati kako bi se uticalo na smanjenje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju a koji je u posljednjem periodu ponovo u porastu, a sve u interesu povećanja stepena bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.