Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počela vakcinacija protiv bolesti plavog jezika

krava1_0
arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2018. u 07:40

Veterinarske službe počele su akciju vakcinacije goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, čime će se i u ovoj godini zaštititi stočni fond u Crnoj Gori od ove opasne zarazne bolesti.

Podsjećamo da je Vlada obezbijedila sredstva da se i tokom 2018, kao i godinu prije, sprovede kvalitetna i pravovremena vakcinacija protiv bolesti plavog jezika, kao i bolesti kvrgave kože goveda, a koje su u 2016. godini izazvale ogromne materijalne štete u Crnoj Gori.

Vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika cilj je da se spriječi pojava bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. godini i stvaranjem imuniteta kod nevakcinisanih životinja. Vakcina je jedina efikasna mjera za sprječavanje pojave i suzbijanje ove bolesti.

Vakcinacija svih goveda i ovaca protiv plavog jezika je obavezna, shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Programu vakcinacije. Vlasnici stoke su dužni da omoguće sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. S obzirom da se iz budžeta finansira nabavka vakcina i sprovođenje vakcinacije, vlasnici stoke nemaju troškova po tom osnovu. Držaoci stoke snose troškove identifikacije goveda i ovaca, u slučaju da se na gazdinstvu nađu životinje koje se ne nalaze u registru.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva, pozivaju držaoce goveda i ovaca na punu saradnju sa veterinarskim i savjetodavnim službama, kao i lokalnim službama za poljoprivredu, kako bi se vakcinacija pravovremeno i kvalitetno obavila.

Neophodno je da držaoci životinja obezbijede da životinje budu na gazdinstvima, u terminu koji im najavi veterinarska ambulanta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Premijer Milojko Spajić kazao je da akcija hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića svjedoči o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti.