Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počeli pregovori o povećanju plata prosvjetarima

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 07.02.2024. u 13:06
Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija održali su danas prvi sastanak komisije koja će se baviti izmjena Granskog kolektivnog ugovora. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović nakon sastanka kazao je novinarima da će danas predati zahtjev za štrajk, ali da će paralelno sa tim i pregovarati o uvećanju zarada, prenosi portal RTCG.

Nada se da do štrajka neće doći, a kako ističe, traži se model za povećanje plata prosvjetarima.

To je prvi sastanak komisije na koji će se, kako kaže Božović, usaglašavati predlozi Ministarstva finasija i Sindikata oko izmjena Granskog kolektivnog ugovora.

“Mogu da kažem, lični stav da je razgovor bio u jednoj fer atmosferi i konstruktivan. Razmatrali smo više varijanti i to je poslato Ministarstvu finansija, ali o detaljima dogovor je da ne pričamo dok iz Ministarstva finansija ne dođe konkretan, odnosno konačan stav”, kazao je Božović novinarama.

Predstavnici Sindikata će tokom dana predati odluku da pokreću generalni štrajk 19. februara. Ako se u međuvremenu dogovore sa nadležnima, povući će tu odluku, kazao je Božović.

“Više puta smo rekli da se paralelno pripremamo za štrajk. Mi smo u prethodnim danima vršili ozbiljne pripreme za štrajk. Tražili smo da se naši koleginice i kolege potpisima izjasne da li su za štrajk, ukoliko ne dođe do kompromisnog rješenja. Pa mogu da vam kažem da je preko 60% radnika na nivou Crne Gore se izjasnilo da ako ne bude kompromisa, da uđemo u štrajk 19. februara”, kazao je Božović i dodao da ako dođe do dogovora odluku o štrajku će povući.

“Nadamo se da ipak da neće doći do štrajka, jer štrajk je iznuđeno jedno rješenje, onda kad nemate više šta ili nemate opcije, a smatrate da ste upravu. Mi apsolutno smatramo da smo upravu po pitanju naše GKU”, kazao je Božović.

Poručio je i da do 19. februara imaju vremena za dogovor, kao i da predlog Vlade o uvećanju zarada od 15% neto od septembra nije daleko od onoga što sindikat traži.

“To je negdje vrlo blizu, samo se traže modaliteti i da se to sprovede u djelo”, kazao je Božović.

Nastavak pregovora očekuje krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.