Počelo putovanje kroz prostor i vrijeme: U Tehnopolisu otvorena izložba “Alisa u zemlji čuda”

22407376_10210181763156196_684010081_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.10.2017. u 09:33

Interaktivna izložba “Alisa u zemlji čuda” koja kombinuje postavke i razgovore iz fizike, elektronike, istorije, književnosti, tehnologije otvorena je danas u IPC Tehnopolis u okviru Otvorenih dana nauke.

Kako je prilikom otvaranja kazao program menadžer Tehnopolisa Đorđije Brkuljan, izložba predstavlja jedinstveno putovanje kroz prostor i vrijeme.

“Na neki način posjetioci će biti uvučeni u jedno od ključnih vremena novije istorije –  početke industrijske revolucije, prve, a sada proživljavamo treću digitalnu revoluciju. Ovo je vrijeme kada je živio Luis Kerol, pisac čuvenog dječijeg romana, a u isto vrijeme i matematičar. Već imamo unaprijed dogovorene posjete škola. Danas imamo posjete vrtića, prve dvije grupe. Oni će da krenu Alisinom putanjom za bijelim zecom i usput će da zastanu i rješavaju matematička pitanja, zagonetke, odigraće elektronske igre, zaviriće u virtuelni svijet”, objašnjava Brkuljan dodajući da su prethodnih dana pripremali komplet prostor Tehnopolisa i trasformisali ga shodno lajtmotivu ovogodišnjih Dana nauke koji se održavaju ovdje.

Gordana Medin, profesorica fizike, navela je da je suština da se poveže nauka i umjetnost, te da je ona pokušala naučne koncepte da poveže zajedno sa “Alisom u zemlji čuda”, jer je, kako kaže, Alisa ogromno bogastvo informacija.

“Mi smo napravili od modela, od skulptura od papirnih kašeta modele Alise i sve segmente iz priče smo napravili kao posebne sekvence. Djeca će prvo da uđu u jednu bajkovitu jedinstvenu priču, a onda ćemo da ih povedemo u tu zečiju rupu, da siđemo u prošlost, iz budućnosti u prošlost, da djeca vide ko je ustvari bila Alisa, gdje je ona živjela, kako je 1862. godine ta priča nastala. To je doba kraljice Viktorije i doba industrijske revolucije, tako da mi iz ove sadašnje digitalne upadamo u industrijsku pa se vraćamo nazad. Oni će vidjeti gdje je Oksford, kako je izgledao, kuda su oni prolazili kad je nastala ta priča, vidjeće muzej koji smo napravili a u kojem su neke značajnosti, ali da sve djeca mogu da opipaju i osjete, to Viktorijansko doba kraljice”, istakla je ona.

U tom periodu javljaju se, podsjeća, prvi naznaci kvantne fizike, iskrivljenog prostora.  

“Djeca će vidjeti igru sjenki, jer je i sjenka dio priče prelaziti iz jednog u drugo polje. Kerol je bio fotograf, a mi imamo sreću da se Miloš Zvicer bavi istom tehnikom koju je koristio i Kerol kada se bavio fotografijom, tako da će djeca imati priliku da vide cijeli postupak nastajanja te fotografije. Djecu ćemo da uvedemo i u te crne rupe, odnosno crvotočine i mašinu vremena. To je artistički koncept svih tih naučnih pojmova. Zatim ćemo ih ubaciti u virtuelnu realnost u koncept Alise i moći će da komuniciraju sa Alisom”, objašnjava Medin dodajući da je sve ovo zamišljala u svojoj glavi oko pola godine, a da se realizuje tri mjeseca, te da su zaposleni u Tehnopolisu, zajedno sa ateljeom “Egziperi”, uradili ogroman posao.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, u terminu od 10h do 18h.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.